В Німеччині показали українську комедію «Велика прогулянка» та повторно - фільм «Довбуш»

01:27, 23.10.2023
В Німеччині показали українську комедію «Велика прогулянка» та повторно - фільм «Довбуш»

В кінотеатрі Regina Kino показали українські фільми «Велика прогулянка» та «Довбуш». (Фото: ГО «Hromada Regensburg»)

21 жовтня о 10:30 в німецькому місті Регенсбург, що знаходиться в землі Баварія неподалік Мюнхена, відбувся показ української комедії режисера Олега Зборовського “Велика прогулянка”, а також повторний показ фільму “Довбуш” режисера Олеся Саніна.

 

Відбулося це в кінотеатрі “Regina Kino” за сприяння українсько-баварської громадської організації “Hromada Regensburg”.

 

Комедія “Велика прогулянка” була знята у 2022 році. У головних ролях відомі зірки: Юрій Ткач, Олена Кравець, Ірина Гатун, Андрій Данилко, Олексій Завгородній (Позитив) та Андрій Ісаєнко. Сюжет розгортається навколо двох абсолютно різних сімей: працівників культури Драгоманових та районних бізнесменів Наливайченків.

 

Теплими весняними вихідними вони вирішують традиційно вибратися «на шашлики» — доля зводить їх на одній галявині, котру кожна з сімей вважає «своєю». Між ними розпалюється суперечка, яка переростає у гротескну «війну» за місце під мангал. Несподівано з’являється і третій претендент — утікач-корупціонер, що сховав свої гроші на цій же галявині та бере молодших дітей наших сімей у заручники — він вимагає повернути гроші, які зникли зі схованки.

 

«Довбуш» — це український історичний фільм, в основі сюжету якого — життя найвідомішого з опришківських ватажків у Карпатах Олекси Довбуша. Прем'єра відбулася 24 серпня 2023, хоча виробництво розпочалося в серпні 2018 року.

 

Події фільму відбуваються в Карпатах на початку XVIII століття. Жорстоке правління польської шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. У пошуках помсти панам за вбивство батьків Довбушів брати стають ворогами один одному. Один прагне грошей, другий — справедливості. Гуцули починають повстання, яке очолює Олекса, втім шляхта робить усе можливе, аби знищити його.

 

Голова ГО “Hromada Regensburg” Олександр Головченко каже: дуже важливо нагадувати всьому світові, що Україна – це чудова, європейська країна, яка має квітучий кінематограф і має, що показали світу, окрім злочинів, які вчинила на нашій землі росія. “Українські краєвиди, культура, етнос, показ нашого побуту – це “вікно в інший світ”. Нам треба це показувати німцям для того, аби вони краще розуміли нас”, – зазначив Олександр.

 

Ксенія ЛЯПІНА, студентка Київського університету імені Бориса Грінченка.

Регенсбург, Німеччина