Вкрали баржі Дунайського пароплавства: НАБУ розшукує двох одеських депутатів з ОПЗЖ

14:30, 09.02.2024
Вкрали баржі Дунайського пароплавства: НАБУ розшукує двох одеських депутатів з ОПЗЖ

НАБУ оголосило у розшук двох одеських депутатів від ОПЗЖ, які вкрали баржі Дунайського пароплавства. (Фото з відкритих джерел)

Колишніх депутатів Одеської облради від ОПЗЖ Віталія Саутьонкова та Віктора Баранського оголосило у розшук Національне антикорупційне бюро України.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті НАБУ.

 

«Національне антикорупційне бюро України розшукує підозрюваних у кримінальному провадженні 52019000000001050 від 21.11.2019, а саме: Баранського Віктора Сергійовича, Саутьонкова Віталія Миколайовича, Пітченка Євгенія Вікторовича, Чернишова Дениса Валерійовича», – йдеться у повідомленні.

 

Баранського та Саутьонкова підозрюють у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України.

 

Раніше НАБУ викликало Віталія Саутьонкова та Віктора Баранського на допит.

 

За даними журналіста Олега Новікова, зазначених ексдепутатів від ОПЗЖ підозрюють в організації схеми з заволодіння суднами ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство».

 

Правоохоронці повідомили про підозру двом колишнім депутатам Одеської облради, а також іншим чотирьом особам у заволодінні 32 барж ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» на 82 млн грн. Також про підозру повідомили колишньому голові правління ПрАТ «УДП» та трьом працівникам підконтрольних депутатам юридичних осіб.

 

Правоохоронці встановили, що на початку серпня 2017 року у депутата Одеської облради винник злочинний умисел на заволодіння чужим майном, а саме ліхтерами ПрАТ «УДП», для подальшої побудови з них більших за розміром та місткістю барж, необхідних для здійснення господарської діяльності підконтрольних йому товариств.

 

Для реалізації цього злочину особа залучила як співорганізатора іншого депутата облради, а також голову правління ПрАТ «УДП» та інших підконтрольних осіб, з чітким розподілом функцій кожного учасника схеми.

 

Діючи відповідно до схеми, зловмисники забезпечили укладення договорів фрахтування з наперед визначеною компанією, не пов’язаною особисто ані з організаторами злочину, ані з підконтрольними їм товариствами.

 

У листопаді 2017 року відповідно до договору цій компанії було передано 18 ліхтерів вартістю понад 44,3 млн грн. А згодом, з червня по липень 2018 року, увівши в оману нове керівництво «УДП», зловмисники уклали додаткові угоди про передачу ще 14 ліхтерів на суму 38,35 млн грн.

 

У подальшому 32 ліхтери перегнали до Турецької Республіки, де з них перебудували баржі більшої місткості у кількості 12 штук. Після цього баржі були відбуксовані в Україну та оформлені на підконтрольні компанії.

 

Наразі 12 новозбудованих барж передані в управління АРМА. Досудове розслідування триває.

 

Як повідомляла УМ, НАБУ розслідує спробу дати хабар командувачу угрупування військ «Одеса».