Фон дер Ляєн пропонує інтегрувати «оборонку» України в оборонну промисловість ЄС

18:37, 06.02.2024
Фон дер Ляєн пропонує інтегрувати «оборонку» України в оборонну промисловість ЄС

Урсула фон дер Ляєн під час виступу на пленарному засіданні Європарламенту. (neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu)

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що наразі необхідно інтегрувати оборонну промисловість України в оборонну промисловість ЄС.

 

Як інформує Україна молода, про це вона сказала під час виступу на пленарному засіданні Європарламенту щодо необхідності непохитної підтримки України з боку ЄС після двох років агресивної війни Росії проти України, передає сайт Єврокомісії у вівторок.

 

«Дивлячись у майбутнє, ми повинні думати про оборонні можливості України як про частину наших власних оборонних можливостей. Ми повинні думати про оборонну промисловість України як про частину нашої власної оборонної промисловості. Саме тому ми залучили Україну до підготовки нашої власної Оборонно-промислової стратегії», — заявила глава Єврокомісії.

 

За її словами, це перший крок, який має привести до інтеграції України в деякі оборонних програм ЄС, що сприятиме зближенню та спільному плануванню між збройними силами та оборонною промисловістю.

 

«Україна є майбутнім членом нашого Європейського Союзу. Тому вона повинна стати набагато ближчою до нас також і в галузі оборони», — наголосила Урсула фон дер Ляєн.

 

На її думку, ЄС повинен «зберегти імпульс», щоб підтримати Україну і захистити власне майбутнє та підкреслила важливість зобов’язань у сфері безпеки та зміцнення міжнародної системи, аби уникнути будь-яких повторень поточної ситуації.

 

Президентка також нагадала, що члени блоку вже підготували понад 40 тисяч українських солдатів, мобілізували військову техніку вартістю 28 мільярдів євро та збільшили свої потужності з виробництва боєприпасів на 40%.

 

За її словами, до наступного місяця кількість снарядів, які ЄС надав Україні, перевищить 500 тисяч, а до кінця року — 1 мільйон.

 

«Однак цього, безумовно, недостатньо. Ми повинні не лише прискорити доставку боєприпасів в Україну», — сказала фон дер Ляєн.

 

Як повідомляла «УМ», Євросоюз погодив надання Україні 50 млрд євро допомоги в обмін на низку реформ.