Україна посилить ЄС - Анналена Бербок

16:23, 25.11.2023
Україна посилить ЄС - Анналена Бербок

Глава МЗС Німеччини наголосила, що Україна відіграє ключову роль у майбутньому ЄС

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок закликала до посилення і реформування Європейського Союзу, підкресливши, що Україна гратиме ключову роль у зміцненні ЄС в найближчому майбутньому. 

 

Як інформує Україна молода, про це вона сказала на конференції Партії зелених у Карлсруе, повідомляє Stern.

 

За словами Бербок, посилення ЄС особливо актуальне на тлі розв’язаної РФ війни проти України.

 

"Сьогодні очевидно, що Україна посилить ЄС в осяжному майбутньому", – сказала німецька міністерка, додавши, що це "в наших власних геополітичних інтересах".

 

Перспектива ЄС також має поширюватися на Республіку Молдова, Грузію та країни Західних Балкан, додала вона.

 

 "У Європі не повинно бути більше сірих зон", – наголосила Бербок.

 

Однак, за її словами, "нам потрібен не лише сильніший Союз, але й реформований".

 

Зокрема, з огляду на заплановане розширення, важливо, "щоб ми змогли подолати принцип одностайності", який наразі застосовується, серед іншого, у зовнішній політиці ЄС.

 

Раніше цього місяця Європейська комісія рекомендувала розпочати переговори з Україною та Молдовою, але заявила, що переговори з Боснією мають розпочатися лише "після того, як буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства".

 

Як відомо, донедавна у Євросоюзі домінувала думка, що вступ нових членів – у тому числі України – має відбутися після того, як Євросоюз проведе складну внутрішню реформу, що змінить систему ухвалення рішень. 

 

Однак останнім часом у ЄС почали поволі схилятись до того, що розширення повинне відбутися без глибокої реформи. Зокрема в Єврокомісії заявили, що Євросоюз може прийняти нових країн-членів і з теперішніми договорами й правилами.

 

Як повідомляла УМ,Сейм Латвії підтримавй початок переговорів про вступ до Європейського Союзу із Україною та Молдовою і підтвердив свою готовність надати обом країнам необхідну підтримку у реалізації реформ на шляху до повноправного членства в ЄС.