На кону не лише існування України, а й безпека усієї Європи – Макрон

14:37, 05.05.2024
На кону не лише існування України, а й безпека усієї Європи – Макрон

Макрон запевняє, що Франція, як стратегічна держава, перестала обмежувати свої дії. (latribune.fr)

Президент Франції Емманюель Макрон вважає, що запропонована ним ідея  «стратегічної невизначеності» працює і буде стримувати аресивну росію.

 

Як інформує Україна молода, про це Макрон сказав у інтерв'ю газеті La Tribune.

 

За його словами, «стратегічна невизначеність» передбачає не надання багатьох  деталей.

 

Прикладом такої стратегічної невизначеності він назвав свої заяви про те, що нібито не виключає відправлення французьких військ в Україну.

 

Президент Франції нагадав, що росія у лютому 2022 року проігнорувала міжнародне право, розпочавши повномасштабну війну проти іншої держави, регулярно погрожує ядерною зброєю.

 

Тоді як Франція, як стратегічна держава, перестала обмежувати свої дії. Адже  обмеження самих себе перед такою загрозою, встановлення якихось червоних ліній, є  проявом слабкості.

 

"Навпаки, ми повинні прибрати усю визначеність, саме це створює здатність до стримування", – наголосив Макрон.

 

І додав, що на кону не лише існування України, а й безпека усієї Європи. У разі перемоги росії, безпеки вже не буде ні в Румунії, ні в Польщі, ні в Литві, ні у Франції.

 

Нагадаємо, наприкінці лютого Макрон заявив, що "не можна виключати" ймовірного відправлення західних військ в Україну. Згодом він додав, що його резонансні слова були ретельно продумані.

 

Вже 14 березня президент Макрон дав інтерв'ю французьким ЗМІ, в якому відповів на "ядерні" погрози путіна, заявивши, що у Франції також є ядерна зброя.

 

Також французький лідер заявив, що якщо росія виграє цю війну, довіра до Європи буде зведена до нуля. Також в контексті заяви про відправки військ в Україну Макрон зазначив, що Франція готова вкласти ресурси, щоб не дозволити росії перемогти.

 

На початку травня 2024 року Макрон заявив, що якби росіяни прорвали оборону і Україна попросила про допомогу, то Франція б думала про введення сухопутних військ.

 

Речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що Кремль "стурбований" нещодавніми заявами Емманюеля Макрона щодо французьких військ на території України, а також словами глави МЗС Британії Кемерона про дозвіл на удари по території рф британською зброєю.