В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

23.08.2007
В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

(Володимира СТАДНIКА.)

                «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».

                Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне.

 

«Ми більше не чуємо згадок про розбрат демократичних сил. Для нас це великий кредит довіри»

                — На минулих вихідних розпочався виборчий тур «Нашої України — Народної самооборони». Як ви оцінюєте початок?  Як реагують люди?

                — Власне, ми їздили областями і до того. Ми збирали пропозиції людей до виборчої програми. Ця акція мала назву «Пишемо програму разом». Від весни я регулярно їжджу по Україні і можу сказати, що ми все-таки спостерігаємо збільшення уваги до патріотичних і демократичних сил. У обласних та районних центрах на наші мітинги приходить величезна кількість людей. Звичайно, це дає надію та натхнення. Значить, все те, що ми зробили за останній рік для зупинення реваншу та об'єднання демократичних сил, — не минає даремно. А всі крапки над «і», звичайно, розставлять люди, коли робитимуть свій вибір 30 вересня.

                — Ранiше на акціях, які організовувались «помаранчевими», часто можна було почути нарікання на адресу політиків. Люди скаржилися на розчарування, запитували, як ви могли розсваритися... Як із цим зараз?

                — Зараз такого немає. Всі знають, що тепер «Наша Україна» і БЮТ мають угоду — вона була підписана ще в лютому. Останні місяці ми діяли як об'єднана опозиція. Зараз ми не вдаємося до взаємного поборювання. Принаймні з боку «НУНС» цього немає точно. До того ж, наш блок — це об'єднання дев'яти політичних партій. Це теж свідчення того, що демократичні сили консолідували зусилля. Така поведінка має підтримку в людей. Тому згадок про розбрат демократичних сил ми зараз не чуємо. Це означає, що ми змогли повернути довiру людей.

                — Раз ми вже заговорили про угоду із БЮТом, то хотілося б спитати таке. Вже не раз анонсувався новий документ для підписання із Тимошенко. Що передбачатиме ця нова угода?

                — Наразі можу сказати про те, що є — про лютневу угоду . На мою думку, цього документа достатньо, щоб «НУНС» і БЮТ і далі виступали партнерськими силами. Але будь-яка нова угода, яка посилить зміст попередньої, не буде зайвою.

                — Луценко казав, що ця угода передбачатиме співпрацю до 2014 року. Чому саме до цього року? Я підрахував, це якраз переддень президентської виборчої кампанії-2015.

                — Думаю, береться найдовший термін, на який можна укласти угоду.

                — Чи фiксуватиме ця угода певні домовленості з приводу ближчої президентської кампанії — 2010 року? Чи передбачено там підтримку демократичними силами, зокрема й БЮТом, Віктора Ющенка на другий термін?

                — Детальніше про це можна буде говорити, коли буде угода. Але, безумовно, Віктор Ющенко залишається лідером усього демократичного та патріотичного напряму в Україні. І ми закликатимемо всі демократичнi сили підтримати його кандидатуру.

«Середню зарплату можна збільшити до 2100 гривень за рахунок наведення порядку в податковій та митниці»

                — В'ячеславе Анатолійовичу, давайте знову повернемося до виборчого туру. Схема, за якою ви виїжджаєте в регіони: спочатку представники блоку порізно відвідують менші міста, а потім разом збираються на акцію в обласному центрі...

                — ...Треба розмовляти і з тими, хто живе в обласному центрі, і з тими, хто в менших містах. Ми максимально використовуємо ресурс блоку, щоб відвідати не тільки центри, а й, так би мовити, глибинку.

                Те, що в нас так багато полiтикiв водночас можуть їздити і спілкуватися з людьми — це, безумовно, і актив, і багатство блоку «НУНС». Зараз, окрім мене і Юрія Луценка, їздять Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, Микола Катеринчук, Руслан Князевич, Ольга Герасим'юк. Хоча я вважаю, що цих людей має бути у два-три рази більше, щоб поспілкуватися з виборцями, які вже скучили за відвертою розмовою.

                — Ви  плануєте  відвідати всі області?

                — Так.

                — Чи будете ви видозмінювати акції в залежності від регіону?

                — Ми не ділимо області на важливіші для нас і менш важливі. Вся Україна, всі люди — прагнуть кращого життя. Наша програма звернена до всіх, незалежно від місця проживання. Ми будемо говорити про ті самі проблеми, які болять мешканцям будь-якої області. Скасування депутатської недоторканності, пільг та привілеїв; соціальний блок — збільшення зарплат і пенсій, допомога при народженні дитини; необхідність нового податкового кодексу, зменшення податків; реформа місцевого самоврядування — це теми, актуальні для кожної області. Тому ми не будемо робити якогось особливого регіонального акценту.

                — Про частину ініціатив можна сказати, що їх пропонує кожна велика партія, яка йде на ці вибори. Ми вже бачимо, наскільки широко схвалюється скасування недоторканності, збільшення виплат при народженні дитини. Навіщо тоді політикам лаятися? Кампанія показує, що принаймні в соціальній політиці між ними розбіжностей нема.

                — Я не згоден із такою думкою. Є політичні сили, як, приміром, «НУНС», які висувають певні пропозиції і беруть перед людьми зобов'язання щодо їх виконання. А є політичні сили, як, наприклад, Партія регіонів, які мавпують наші ідеї. Вчора вони були проти депутатської недоторканності, а сьогодні різко виявилося, що вже за. Причому планують її скасувати на нелегітимній сесії неповноважного парламенту, тобто насправді планують її не скасовувати. Півроку тому вони хотіли скасувати допомогу при народженні дитини чи принаймні переглянути ці виплати. Зараз вони прозріли і говорять протилежні речі. Те саме із зарплатами. Півроку тому і Янукович, і Азаров казали, що нема грошей ні для пенсіонерів, ні для бюджетників. Але як тільки вибори — гроші в них одразу знаходяться.

                — А звідки візьме гроші «НУНС», якщо прийде до влади і спробує реалізувати ті соціальні ініціативи, які пропонує блок?

                — Справді, в нашій програмі вистачає амбітних цілей. Наприклад, забезпечити до кінця наступного року середню зарплату по Україні розміром у 2100 гривень. Ми знаємо, як наповнити доходну частину бюджету. Хоча б наведенням елементарного порядку податкової служби та на митниці. Плюс до цього треба об'єктивно рахувати ВВП, не занижувати базу. Натомість уряд Януковича показує менші показники ВВП. Якась частина тримається у резервах. Потім за результатами першого півріччя або року резерв або іде на якісь їхнi програми, або, якщо така оказія, як зараз —вибори, — використовується з пропагандистською метою. Наші експерти порахували, що доходну частину бюджету наступного року можна збільшити на десять мільярдів гривень щонайменше.

«Скасування депутатської недоторканності — шлях до розвитку парламентаризму»

                — Запитаю про одну з ключових пропозицiй вашого блоку — скасування депутатської недоторканностi. Розкажіть, будь ласка, що саме передбачено у проекті, який розроблявся блоком?

                — Поки що ми представили законопроект щодо внесення змін до Конституції. Конкретно — до статті 80-ї, яка передбачає цю саму депутатську недоторканність. Пізніше буде представлений також законопроект про статус депутата, в якому не буде депутатської недоторканності, пільг і привілеїв.

                У принципі, скасування депутатської недоторканності принесе політичну та економічну вигоди. Політичну — тому що будь-які нечистоплотні ділки, які йдуть у парламент лише для того, щоб сховатися за мандатом, узагалі втратять стимул пхатися у Верховну Раду. Таким чином різко може підвищитися якісний склад парламентського корпусу. Від різних політичних сил будуть іти люди з різними поглядами. Але вони будуть зорієнтовані на парламентську роботу. А це взагалі-то рутинна, в багатьох випадках марудна  робота. Це папери і документи. Це обов'язкові зустрічі з людьми. Ясна річ, рiзним  ділкам на це начхати. Тому насправді скасування депутатської недоторканності — це забезпечення якостi парламентаризму.

                Економічна складова — це заощадження коштів. Забезпечення діяльності окремого депутата і всього парламентського корпусу в цілому — це гігантські бюджетні видатки. Їх треба пустити на соціальні витрати.

                — Чи вдасться депутатам скасувати недоторканність іще на початках роботи парламенту VI скликання?

                — Особисто я переконаний:  якщо ми не скасуємо недоторканність у перші місяці після виборів, ми її не скасуємо ніколи.

                — Чому?

                — Ми внесемо законопроект про статус депутатів: без недоторканності, пільг і привілеїв. Голосування буде поіменним. Якщо Партія регіонів проти недоторканності — вона буде змушена підтримати законопроект. Інакше про це довідається громадськість. Тому саме час розв'язати цю проблему раз і назавжди.

«Ми за референдум. Думаю,  його можна провести наступного року»

                — Як відомо, водночас  із виборчими питаннями Центрвиборчком зараз розглядає можливість реєстрації ініціативних груп зі збору підписів для проведення референдуму. БЮТ хоче провести його одночасно з парламентськими виборами. Як ви ставитеся до цієї ініціативи?

                — Річ у тім, що і «НУНС», і БЮТ — прихильники конституційного референдуму. І тому я тут узагалі не бачу жодного аргументу, щоб сперечатися між собою. А юристи та фахівці нехай дадуть консолідовану позицію з того приводу, чи можливий референдум уже 30 вересня.

                — Тобто ви спростовуєте заяву Тимошенко про те, що відмова в реєстрації ініціативних груп — свідчення змови між «НУНС» і Партією регіонів?

                — Такої змови не може бути в принципi. Це випливає хоча б із низки документів, підписаних нами. Наприклад, угода про створення виборчого блоку «НУНС» передбачає співпрацю у форматі коаліції лише з БЮТом. Під цим поставили свої підписи та печатки керівники всіх дев'яти партій, які ввійшли у блок.

                — Отже,«Наша Україна» підтримує саме референдум щодо Конституції. Чи означає це, що ви втратили сподівання змінити Основний закон через парламент?

                — Жодна істотна зміна Конституції на краще не зможе пройти навіть через новий парламент. Тому від нової Верховної Ради ми очікуємо лише на зміни в Конституцію, які передбачають скасування депутатської недоторканності. Оскільки за це висловилися майже всі учасники виборів, то ми вважаємо, що 300 голосів на цю конституційну зміну в нас є.

                А от реформувати місцеве самоврядування і передати гроші громаді, посилити відповідальність Кабінету Міністрів та урядовців перед главою держави — ВР наступного скликання навряд чи зможе. Реалізувати це можна тільки на референдумі, і це нормальний і легітимний підхід.

                — «НУНС» за те, щоб на референдумі приймалися широкi зміни до чинної Конституції, чи за те, щоб ухвалити новий Основний закон?

                — Ми є  прихильниками прийняття взагалі нового тексту Конституції на всенародному референдумі. Ясна річ, перед тим попрацює конституційна комісія, авторитетні громадські діячі та експерти висловлять свою думку щодо принципів Основного закону. Але ухвалена вона може бути тільки на всенародному референдумі.

                — Коли вiн може відбутися ?

                — Я вважаю, що конституційний референдум можна провести в Україні уже на початку наступного року.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>

  • Лускання сфер на ідейному секонд-хенді

    Геніальний вчений Володимир Іванович Вернадський — засновник і перший президент української Академії наук — розробив учення про ноосферу. «Ноос» грецькою означає «розум». А вчення полягає в тому, що поки «хомо сапієнс» ходив iз дубцем на мамонта та бив на собі доісторичні воші, сферою його життя була біосфера. Коли ж «хомо» подорослішав і, чухаючи потилицю кликом шаблезубого тигра, зробив своє перше відкриття, а потім — ще відкриття, і ще, і ще, і ще — навчився робити щеплення і літати в космос — сферою його життя стала ноосфера. Наукою і творчістю, силою інтелекту і розмаїттям фантазії, волею до знань людина змінила своє середовище. Щоб iти вперед. Щоб не зупинятися. >>