Невезучі «помаранчеві»

17.03.2007
Невезучі «помаранчеві»

Голкіпер «Севільї» Андрес Палоп святкує унікальний для футбольної історії гол, забитий ним у ворота «Шахтаря» на четвертій доданій хвилині. Чемпіони України дивом не вибили з розіграшу чинних володарів Кубка УЄФА... (Фото Рейтер.)

      Повторити клубний рекорд за тривалістю перебування в єврокубках «Шахтарю» не вдалося. Натомість сценарій, за яким гірники припинили боротьбу в Кубку УЄФА-2007, вельми нагадує саме березень 1984-го. Тоді на полі «Порту» у чвертьфіналі Кубка кубків донеччани вели перед, але поступилися після «лівого» пенальті та низки ще кількох «дивних» суддівських рішень — 2:3. Удома також вигравали 1:0, але наприкінці гри пропустили гол після навісу з кутового та неймовірного удару головою британця Уолша. Хіба позавчорашні події на РСК «Олімпійський» не нагадують те протистояння? «Порту» — також представник Піренейського півострова; цей клуб, як і сьогодні «Севілью», тоді теж називали однією з кращих команд на континенті.

      Загалом, чемпіон України утретє поспіль вийшов у весняну стадію Кубка УЄФА, але ще ніколи не був настільки близьким, щоб потрапити до чвертьфіналу. Захоплююча драма в Донецьку завершилася просто неймовірною розв’язкою. Коли ще фатальний гол на останніх секундах доданого часу тобі забиває воротар чужої команди?!

 

Кубок УЄФА таки був у Донецьку

      Якщо серед ночі розбудити футбольного фаната і запитати, як трактувати фразу «Кубок УЄФА в Донецьку», будь-хто відповість: це можливе лише тоді, якщо «Шахтар» або хтось із донеччан виграє трофей. Утім, виявилося, що життя здатне підкинути й інші варiанти. Дійсно, ще в середу у шахтарській столиці з'явився справжній, другий за рангом, клубний приз Європи. Оптимісти відразу назвали доброю цю несподівану прикмету — мовляв, володар Кубка УЄФА привіз чашу її майбутньому власникові.

      Як виявилося, керівництво «Севільї» прихопило з собою Кубок в Україну заради... економії часу. За правилами, іспанці мають повернути трофей «на базу» якраз після 1/8 фіналу. Щоб не робити зайвого вояжу з Андалусії у Глазго, де відбудеться фінал цьогорічного розіграшу, клубні шефи вирішили виконати свій обов'язок відразу після донецького матчу. А перед матчем статистика «грала» за донеччан. За багаторічну історію проведення єврокубків, рахунок 2:2 у першому матчі фіксували 190 разів, і у 160 випадках до наступного раунду виходили господарі повторного поєдинку. Крім того, в Севільї «Шахтар» уперше не програв й уперше забив у всіх своїх іспанських єврокубкових матчах.

      А ще Мірча Луческу мав непоганий підбір кадрів. Після гостьового поєдинку до складу могли повернутися Кучер, Маріка та Левандовський, які відбули дискваліфікацію, а бразильський квартет хавбеків відпочивав у останньому матчі чемпіонату України. Щоправда, на «лаву штрафників» сіли Срна й Брандао, але у складі «Севільї» вимушених змін виявилося значно більше. Зокрема, травми зазнав російський форвард Кержаков.

П'яту Мату нівелював галоп Палопа

      ...Олексій Гай спокійно упорався з роллю дублера незамінного Даріо Срни. Не відчувалася і відсутність Брандао. Загалом, у стартовому складі вийшло аж п'ятеро українців.

      Передтечею невдачі «Шахтаря» став перший тайм, хоча після нього на табло й залишилися приємні для нас нулі. По-перше, гості переграли гірників за всіма статтями. Пару жорстких контактів — і фактично загубився на полі єдиний чистий форвард донеччан Маріка, а Белік, як і в першому матчі , переймався функціями лівого півзахисника. Звідси і вражаюча статистика ударів по воротах «Севільї» за перші 45 хвилин — нуль! А гості «стріляли» аж дев’ять разів.

      Левандовський виявився небездоганним «опорником», тож тиск на володіння Чигринського й Кучера був безперервним. Наша команда не змогла адекватно відповісти на іспанський пресинг. Проте Богдан Шуст підтвердив свій рівень і додав упевненості партнерам, коли витягнув складні удари Кануте, Марески та Фабіано. В одному епізоді «за нас» була стійка воріт.

      Під час перерви Мірчі Луческу, очевидно, вдалося донести до своїх гравців думку про те, що такий спосіб «опору» є безперспективним, і це не раз доводили суперники самого «Шахтаря» у чемпіонаті України. Тож у другому таймі гірники вже відповідали атакою на атаку. І виявилося, що майстерність наших легіонерів ніяк не нижча за іспанських (а бюджет донецького клубу, до речі, значно вищий). Франселіно Матузалем, який став справжнім капітаном після від'їзду Анатолія Тимощука, забив просто феноменальний гол!

      Цей м’яч міг стати чи не найважливішим у кар’єрі бразильця: уже пробігаючи повз простріл Олексія Беліка, Мату відправив снаряд у сітку «задньою п'ятою» по високій траєкторії — 1:0!

      Не менш майстерним був холоднокровний і прицільний удар Елано.

      В обох випадках «Шахтар», виходячи вперед, міг деморалізувати багатьох грандів. Але, на жаль, «Севілья» продемонструвала свою винятковість у всій красі.

      Хоча, як подумати, нічого нового не сталося: голи після навісів надто часто завдають прикрощів українським клубам у єврокубках. І цього разу гості двічі спромоглися зрівняти рахунок. Як кажуть, щастить сильнішим. У першому епізоді андалусійці забили гол, який мали забивати ще в першому таймі. А в другому...

      «Галоп» голкіпера Андреса Палопа у штрафний майданчик «Шахтаря» на останній доданій хвилині другого тайму зовні виглядав буденним «кроком відчаю». Проте для господарів це виявилося повною несподіванкою. Подати кутовий точно на голову голкіперу для технічного іспанця було справою техніки, а Палоп пробив не гірше за центрфорварда — 2:2.

Додатковий час уже не викликав ілюзій, бо Луческу припустився помилки, замінивши Матузалема наприкінці основного часу. Без нього бразильське тріо виглядало сиротами на полі, і в атаці у донецької команди шансів практично не було. «Шахтар» достроково віддав гостям центр поля й поплатився за це. Пізніше пан Мірча повідомив, що Матузалем сам попросив його замінити.

      Зрештою свіжіша іспанська команда дотиснула надламаного психологічно суперника. А гол настирливого Чевантона ще раз довів, що проблема «останньої хвилини тайму» й надалі залишається ахіллесовою п’ятою українців. Автора переможного м'яча на секунду прогавив Чигринський, а Шуст, який на той час уже грав із травмованим плечем, пропустив удар у ближній кут.

      «Шахтар», без сумніву, зробив крок уперед, але припиняє боротьбу на євроарені.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

      — Була помітна різниця у класі й досвіді. Суперник знав, як вчинити в тому чи іншому епізоді. Помітно, що «Севілья» грає у сильному чемпіонаті. А деякі наші гравці не виявили тієї відповідальності, якої потребують матчі високого рівня. За ці 18 секунд до кінця основного часу всі повинні бути у власному штрафному майданчику! Не можна було залишати голкіпера суперника без нагляду. Досі в моїй кар'єрі не вистачало лише того, щоб в ігровій ситуації моїй команді забив воротар, решта можливих варіантів траплялася.

      Богдан Шуст зіграв сьогодні дуже добре. Хоча взагалі досвідчений воротар мав би виходити на Палопа. Утім я не можу вимагати такого досвіду від 20-річного голкіпера.

      Трагічніших матчів у моїй кар'єрі не було — в першому поєдинку «Севілья» зрівняла рахунок iз пенальті за дві хвилини до кінця, сьогодні — за 18 секунд, а третій м'яч ми пропустили за 10 секунд до завершення першого додаткового тайму.

      Щодо змісту гри, то перший тайм ми провели невиразно, Маріуш Левандовський узагалі не знайшов свого місця на полі. Після перерви діяли ліпше, але зі створених моментів можна було витиснути більше і за рахунку 2:1 забити третій гол.

Хуанде Рамос, головний тренер «Севільї»:

      — Наприкінці основного часу у нас не було іншого виходу, окрім використання всіх наших внутрішніх резервів, зокрема й підключення воротаря. Вважаю, що нам у тому епізоді пощастило. У мене перший випадок у тренерській кар'єрі, коли гру врятував голкіпер. Знаєте, син Андреса Палопа весь попередній тиждень провів у лікарні, і саме сьогодні його виписали, тож вихід «Севільї» у наступний етап став чудовим подарунком для нього.

Франселіно Матузалем, півзахисник «Шахтаря»

      — Ми мали перевагу в цій грі. Причому в обох матчах із «Севільєю» ми вели в рахунку і двічі пропускали на останніх хвилинах. Можна сказати, що ми програли несправедливо. Так, «Севілья» створила більше моментів, більше володіла м'ячем. Але ми втратили перемогу на останніх секундах. Думаю, «Шахтар» був більш гідний гри у чвертьфіналі.

Енцо Мареска,форвард «Севільї»:

      — Ми не очікували на таку атмосферу на стадіоні, оскільки думали, що їдемо в не дуже футбольну країну. Ми перемогли заслужено. Те, що нам довелося відіграватися, показує, що в команді були проблеми, але, думаю, вони вже позаду.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1/8 фіналу.

Повторні матчі

«Шахтар» (Донецьк, Україна) — «Севілья» (Іспанія) — 2:3 (дод. час)

      РСК «Олімпійський».

30 000 глядачів

      Арбітр — Джанлука Папареста (Італія)

      «Шахтар»: Шуст, Чигринський, Кучер, Гай, Шевчук (Рац, 44), Левандовський, Фернандіньйо, Жадсон, Матузалем (Дуляй, 85), Белік (Елано, 64), Маріка

      «Севілья»: Палоп, Наварро (Дуда, 81), Хінкель (Пуерат, 57), Ескюде, Драгутінович, Алвеш, Поульсен, Мареска, Адріано (Чевантон, 57), Фабіано, Кануте

      Голи: Матузалем, 49; Елано, 83 — Мареска, 53; Палоп, 90+4; Чевантон, 105+1

      Попередження: Белік, 20; Левандовський, 89 — Наварро, 36; Фабіано, 42; Драгутінович, 90+1; Поульсен, 98; Ескюде, 115

Перший матч — 2:2

* * *

      «Еспаньйол» (Іспанія) — «Маккабі» (Х, Ізраїль) — 4:0 (Де ла Пенья, 53; Тамудо, 59; Луїс Гарсія, 61; Пандіані, 90+3; перший матч — 0:0)

      «АЗ» (Голландія) — «Ньюкасл» (Англія) — 2:0 (Арвеладзе, 14; Куверманс, 56; 2:4)

      «Бенфіка» (Португалія) — «Парі Сен-Жермен» (Франція) — 3:1 (Сімау, 12, 89 (пен.); Петіт, 27 — Паулета, 21; 1:2)

* * *

      Жеребкування 1/4 фіналу: 1. «АЗ» — «Вердер»; 2. «Байєр» — «Осасуна»; 3. «Севілья» — «Тоттенхем»; 4. «Еспаньйол» — «Бенфіка». (матчі відбудуться 5 і 12 квітня). Півфінали: переможці пар 4—1; 2—3 (20 квітня і 3 травня). Фінал — 16 травня.