А починалося все з проданої квартири...

25.10.2006
А починалося все з проданої квартири...

Господарка вечора — Лiлiя Подкопаєва. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Мало кому із семи тисяч глядачів, які минулої суботи заповнили столичний Палац спорту, відомий такий факт: уже традиційне міжнародне шоу спорту та мистецтва «Золота Лілія» почалося з вибору між «пан» і «пропав». Бізнесмен Тимофій Нагорний, щоб зробити своїй коханій Лілії Подкопаєвій перший подарунок у вигляді оригінального дійства, продав квартиру та машину. Відмова від бюджетного фінансування для Нагорного була принциповим питанням. І сьогодні організатори «Золотої Лілії» не просять грошей у держави, але вже й не шукають спонсорів, бо ті приходять самі. І це — свідчення рівня «Золотої Лілії». Минулого року американські гості визнали, що з таким успішним шоу можна сміливо виходити на закордонного глядача. Вочевидь найближчим часом так і станеться.

      Суть фестивалю — в тому, що перед публікою мистецтво володіння тілом демонструють унікальні люди. Організаторам щороку вдається не повторюватися, при цьому тримаючи обрану високу планку рівня учасників. А порівнювати унікальність неможливо за визначенням.

      Суботнього вечора кожен міг побачити на сцені те, що йому більше до смаку: від дитячих колективів «Сумні ляльки» (Україна) та «Лашкарі» (Грузія), німецького балеруна Даниїла Сімкіна до чоловічої національної збірної Японії з художньої гімнастики; просто на сцені утворився творчий тандем багаторазової чемпіонки світу з карате Хлое Брюс та збірної СНД з брейк-денсу.

      Із захопленням присутні спостерігали і за тим, як національна збірна Кореї з таеквондо демонструвала вміння розбивати дошки на неймовірній висоті.

      Справжній фурор викликав дует акробатів «Алексіс бразерс» із цирку «Дю Солей», що в американському Лас-Вегасі. Українцям, певно, було приємно усвідомлювати, що вони стали першими закордонними глядачами братів Мазко і Паоло за 14 років існування їхнього номеру «Містерія». Описати ці акробатичні трюки неможливо — це потрібно бачити (до речі, телеканал «Інтер» найближчим часом надасть таку можливість).

      Стан «не вір очам своїм» викликав у глядачів і акробатичний балет із Китаю, який є володарем престижної премії  циркового фестивалю в Монте-Карло. Балерина на одній нозі в пуантах виконувала складні па на плечі та голові партнера!

      Тепер усі можуть пишатися, що на власні очі бачили добре відомий у всьому світі феноменальний номер французького дуету «Зірки жердини», що демонстрував  силу рук, пластичність тіла і артистизм.

      Як діє механізм впливу подібних шоу на бажання дітей займатися спортом, розумієш, послухавши їхні діалоги з батьками. «Я теж хочу навчитися так робити», — каже малюк. «Для цього потрібно багато працювати», — відповідають тато й мама.

      До речі, Лілія Подкопаєва й сама є авторкою одного з унікальних «номерів» — свого часу два з половиною роки вона готувала елемент, який тепер названо її ім'ям (бо за десятиріччя його ніхто не зміг повторити на офіційних змаганнях) — подвійне сальто з обертом на 180 градусів. Цього разу сама Ліля виступити як спортсменка не змогла, але викликає повагу вже сам факт, що на восьмому місяці вагітності вона займається організацією такого великого заходу.

      Наприкінці вечора було збережено традицію, за якою на «Золотій Лілії» вшановують ветеранів спорту. Цього разу публіка, стоячи, вітала семиразового олімпійського чемпіона зі спортивної гімнастики Бориса Шахліна, якого свого часу назвали «залізним».

 

ЗНАЙ НАШИХ!

      Фестиваль «Золота Лілія», за словами спортсменів із французького дуету «Зірки жердини», уже став візиткою України в цій галузі так само, як із Францією асоціюються шоу «Мулен Руж» або фестиваль циркового мистецтва в Монако.

      А один із «Алексіс бразерс» сказав кореспонденту «УМ», що він не здивований рівнем нашого шоу, бо таланти українців йому добре відомі — у американському цирку «Дю Солей» майже 70 (!) відсотків виконавців є вихідцями з нашої країни. З іншого боку, цей факт свідчить й про те, що наша держава, на жаль, не може створити умови українським акробатичним геніям для роботи на Батьківщині.