Ходив грек через ріку...

30.09.2006
Ходив грек через ріку...

Покласти греків на лопатки Годін і Ко так і не змогли. (Фото РЕЙТЕР.)

      Розчарування від позавчорашнього поєдинку в Запоріжжі не було б таким прикрим, якби не класна гра «Металурга» у виїзному матчі. Проте запорізькі букмекери недарма оцінювали шанси «Панатинаїкоса» як удвічі вищі від господарів. Ці клуби займають у чемпіонатах своїх країн полярні позиції: афіняни мають неодноразовий досвід Ліги чемпіонів, увійшли до трійки лідерів, тоді як запоріжани з молодим тренером на чолі опустилися на передостаннє місце в турнірній таблиці не вельми солідної української першості. Було б нелогічно, якби брама футбольної Європи прочинилася для «Металурга», а не для еллінів.

      До Запоріжжя «Панатинаїкос» прибув чартерним рейсом напередодні гри. В аеропорту ніхто з грецької делегації не пішов на контакт із журналістами. Гості ізолювали від українських реалій не тільки свої вуха, а й шлунки: команда привезла великий запас харчів і питної води. Але все ж з'ясувалося, що через травму, отриману в першому матчі, не прибув основний кіпер гостей Маріо Галинович. Поселившись в «Інтуристі», команда надвечір тренувалася на стадіоні «Арена-Славутич».

      «Металург» гратиме, забувши про результат зустрічі в Греції. І ні в якому разі не на утримання на табло нулів», — запевнив наставник господарів Сергій Ященко. «Ми приїхали за перемогою. Не можемо ж зіпсувати настрій уболівальникам», — заявив його опонент Ясмінко Велич, який став до керма «Пао» після невдачі його попередника саме в матчі з «МЗ».

      Стадіон, попри ціни на квитки до ста гривень, виявився заповненим. Майже 12 тисяч уболівальників уже на 14-й хвилині зрозуміли, що «Панатинаїкос» — остання з єврокоманд, гру котрої вони зможуть спостерігати в Запоріжжі упродовж ближчих років. Після першої ж повноцінної атаки «металургів» гості відповіли швидкою «контрою» й ударом із добиванням. Воротар Андрій Глущенко часто виручав команду, але цього разу був безсилим, бо Димитріоса Пападопулоса ніхто не закрив — 0:1.

      Моменти виникали і біля воріт греків — передусім зусиллями Іраклія Модебадзе та Олексія Годіна, котрі мали змогу забити принаймні по голу. Результативні комбінації господарям не вдавалися, і всередині першого тайму вони заграли авантюрно: безадресні паси чи необов'язкові втрати м'яча можна пояснити бажанням відігратися будь-що. Гості ж діяли раціональніше.

      У дебюті другого тайму запоріжці дещо пригальмували, роздратовані тим, як довго суперники по черзі лежать на газоні, імітуючи «нестерпний» біль. Арбітр із Польщі Кшиштоф Слупик не надто рішуче роздавав «гірчичники», але при цьому помітно симпатизував українцям. До речі, вже у доданий час на полі ледь не сталася бійка за участі навіть тренерів.

      Ближче до фінального свистка «Металург» додав у швидкості, чим змусив гостей відійти у глухий захист. Сергій Ященко випустив свіжих Демченка, Кабанова і Силюка. Гольових моментів побільшало, двічі темношкірий воротар гостей Ебеде витягав майже «мертві» м'ячi, однак рахунок так і не змінився.

      На післяматчевій прес-конференції Ясмінко Велич видав низку компліментів грі запорізького клубу, але так і не спрогнозував, яке б місце займав «Металург» у чемпіонаті Греції. Сергій Ященко, як не дивно, також лише хвалив своїх хлопців: «Вони зробили все, що могли... За винятком однієї дрібниці — не забили гол». На думку наставника, рівень претензій повинен відповідати класу гравців і можливостям команди.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Перший раунд

«Металург» (Запоріжжя,

Україна) — «Панатинаїкос» (Афіни, Греція) — 0:1

(перший матч — 1:1)

      Запоріжжя. «Арена-Славутич». 11 800 глядачів

      Арбітр: Слупик (Польща)

      «Металург»: Глущенко, Челядинський, Квірквелія, Годин (Демченко, 65), Польовий, Перишич, Михайленко, Любарський, Тасевськи (Кабанов, 81), Селак (Силюк, 77), Модебадзе

      «Панатинаїкос»: Ебеде, Морріс, Бовіо, Гумаз (Коціос, 79), Ромеро, Пападопулос, Салпігідіс, Шерич, Іваншиц (Манціос, 61), Циоліс, Вінтра

      Гол: Пападопулос, 14

      Попередження: Польовий, 49 — Перішич, 90; Бовіо, 90+2