Поакомпануй Шульженко

29.08.2006

      Утілити в життя цю ідею взявся харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов, той самий, який увіковічнює в бронзі ще одну відому харків'янку — Людмилу Гурченко. Скульптор уже закінчує працювати над ескізами, найближчим часом міська влада має розглянути проект, і якщо схвалить — автор почне роботу над самою статуєю. За задумом скульптора, Клавдію Шульженко віділлють з бронзи в натуральний зріст. Скульптура стоятиме біля висіченого з граніту роялю. Поруч з інструментом Сейфаддін Гурбанов планує поставити бронзовий стілець, щоб харків'яни і гості міста могли «акомпанувати» легендарній співачці. Виконавицю «Синего платочка», «Давай закурим», «Где же вы теперь, друзья-однополчане?» та інших відомих пісень Гурбанов «ліпив» за фотографіями з особистого альбому співачки — знімки автор взяв у музеї знаменитої харків'янки.

      Встановити пам'ятник автор пропонує в сквері навпроти будинку культури «Харківського електромеханічного заводу». А відкриють композицію у жовтні в рамках пісенного фестивалю імені Клавдії Шульженко, приуроченого до 100-річчя з дня народження співачки, яке відзначалося цьогоріч у березні.

      Водночас пам'ятник ще одній талановитій харків'янці — Людмилі Гурченко —  може залишитись нереалізованим. Скульптуру, нагадаємо, хотіли встановити перед будинком місцевого Академічного театру опери і балету. Але керівництво театру висловило незгоду з цією ідеєю, мовляв, Гурченко не має жодного відношення до опери  (з чим не можна не погодитися). Міська топонімічна комісія теж вважає недоцільним зводити пам'ятник акторці за життя (парадокс маємо тільки в Донецьку, де вшанували аналогічним чином ще живого Йосипа Кобзона). Тому художня рада Харкова запропонувала альтернативний варіант: установити пам'ятник не Гурченко, а її героїні Лєночці Криловій з фільму «Карнавальна ніч» (саме в цьому образі Сайфутддін Гурбанов і ваяв актрису). А це вже цілком нормальна практика — у Києві ж стоять скульптури Проні Прокопівни і Голохвастова, Маестро з фільму «В бій ідуть тільки старики», Паніковського, у Маріуполі — Глеба Жеглова, у Львові — солдата Швейка, а в тому ж таки Харкові — Остапа Бендера, Кіси Вороб'янінова, отця Федора, Елочки-Людоїдки в образах улюблених нами акторів...