Ющенко — наш Президент, Юля — Прем'єр

08.04.2006
Ющенко — наш Президент, Юля — Прем'єр

Так вони єдналися перед виборчою кампанiєю-2004. Як буде пiсля виборiв-2006? (Фото з архiву «УМ».)

      Усі умовно «помаранчеві» сили, які пройшли до парламенту (а їх три — Блок Тимошенко, «Наша Україна» і Соцпартія), офіційно висловилися за створення «помаранчевої» — і ніякої іншої — правлячої коаліції. Але от біда — кожна сила розуміє суть об'єднання по-своєму і має свої, мало чим обмежені, апетити.

      Чим далі від виборів — тим більше забуваються їх результати, для декого дуже невтішні, тим більше дехто має бажання виходити з попереднiх владних реалій, тим більше складається враження, що створення «помаранчевої» коаліції хочуть просто «забалакати», аби потім сказати: ось бачите, ми справді хотіли, а вони не пішли нам назустріч, тож немає нічого дивного, що ми подалися в коаліцію до «синіх».

      Цю версію «коаліцієтворення» позавчора у вечірньому ефірі каналу «1+1» у програмі «Я так думаю» висловив «регіонал» Тарас Чорновіл, і цього разу можна визнати його слушність. Тим паче що в тій самій програмі його візаві Петро Порошенко від імені «Нашої України» визнав: «Україна стомилася від кольорових коаліцій». Очевидно, малося на увазі — «однокольорових», бо певна частина НСНУ не просто воліє називати майбутню коаліцію «демократичною», а й удобрює грунт для залучення союзників «нетрадиційних» кольорів.

      Стали відомими деякі подробиці «великого хуралу» «Народного союзу «Наша Україна» в приміщенні «Київпроекту» цієї середи. У принципі, голова політради НСНУ Роман Безсмертний не збрехав: питання про союз із Партією регіонів навіть не порушували. Але, як підтвердило джерело «УМ» у раді «Нашої України», цей пункт було подано під інакшим соусом: «залишити двері коаліції відкритими для інших демократичних сил». Озвучив такий підхід екс-голова Житомирської облдержадміністрації Павло Жебрівський — людина, дуже близька до Петра Порошенка. На увазі малося нібито те, щоб творити коаліцію не лише у ВР і залучати до неї також ПРП, УНП тощо. Але, розуміючи «підвох», рада НСНУ 92 голосами висловилася проти поправки, яка в завуальованій формі припускала єднання «НУ» з Партією регіонів. Загалом на раді були присутні 134 партійці НСНУ.

      У залі витали явно антитимошенківські настрої, хоча питання про допущення персони Юлії Володимирівни до повторного прем'єрства також не порушувалося. Говорили здебільшого про те, що спочатку слід визначити програмні засади коаліції, а не займатися розподілом посад. «Не треба займатися дерибаном!» — заявила кореспондентові сайту «Українська правда» одна з лідерок НСНУ Ксенія Ляпіна. За її словами, «Наша Україна» виходить із власним протоколом і не підтримує узгоджений між Тимошенко і Морозом проект меморандуму ще й тому, що БЮТ і СПУ пропонують ділити всі портфелі — навіть ті, які не відносяться до компетенції парламенту. Юлію Тимошенко звинувачують ще й у тому, що вона викреслила з коаліційного проекту  прізвище «Ющенко», залишивши тезу про підтримку безіменного Президента.

      Утім, хоч як це прикро, кадрове питання рано чи пізно розглядати доведеться. Не можуть же муки утрясання спільних програмових засад тривати вічно. Та й навряд чи «Наша Україна» узгодить свої цілі з «регіоналами» краще, аніж із БЮТ.

      Але поки що більшість активу НСНУ, навіть погодившись на повторний союз із Тимошенко після всього того, що було під час виборів, не уявляє, як можна знову допустити Ю.Т. до стерна. Одну з форм такої відмови учора озвучив на брифінгу член ради НСНУ Роман Зварич: на його думку, необхідно спочатку розподілити сфери відповідальності між політичними силами — «наприклад, соціалісти відповідатимуть за аграрну політику, «Наша Україна» — за економіку, БЮТ за культуру і так далі».

      Тимошенко — міністр культури? Не смішіть. Їй тільки Прем'єра подавай, причому — зі збільшеними повноваженнями, як передбачено чинною політреформою.

      А тепер — увага! За нашими даними, Віктор Ющенко, на відміну від багатьох своїх партійців, ПОГОДЖУЄТЬСЯ з обранням Юлії Володимирівни на посаду Прем'єра. Це — головне для Неї. А для Нього — те, що дане призначення слід формалізувати певними угодами.

      А поки що, як уже повідомляла «УМ», Тимошенко та лідер соціалістів Мороз картинно підписали перед камерами звернення до Президента, в якому висловили стурбованість зволіканням процесу створення коаліції демократичних сил і закликали главу держави посприяти в цьому питанні. «Великий любитель» Тимошенко — Петро Порошенко — на «1+1» уже встиг констатувати: «Саме звернення до Президента означає, що ці дві політичні сили вважають Президента лідером «помаранчевої» коаліції. Це є запорукою того, що саме під програму Президента відбудеться об'єднання, що є надзвичайно обнадійливим, і це означає, що саме Президенту надають право вирішувати ключові позиції, в тому числі і кадрові». В одній із наступних фраз Петро Олексійович уже почав порівнювати Юлію Володимирівну з «Гітл...», але вчасно зупинився. Все ж таки «дипломатія», понімаєте...

* * *

      За даними «УМ», у понеділок нарешті має відбутися зустріч усіх трьох робочих груп — від БЮТ, «НУ» і СПУ — щодо конкретного напрацювання меморандуму про коаліцію. Перший номер списку «Нашої України» Юрій Єхануров у середу казав, що йдеться про «документ не менш як на 200 сторінок». Там має йтися і про принципи, і про програми, і про ПОСАДИ.

      Ясна річ, що такий талмуд напрацьовуватимуть кілька тижнів, що визнають, зокрема, й лідери Соцпартії, як-то Микола Рудьковський.

      Але швидка Юля через свою прес-службу вчора запропонувала представникам «Нашої України» та Соцпартії підписати угоду про створення коаліції у парламенті вже 10 квітня опівдні. Право визначати дати Тимошенко обрала, «зважаючи на те, що на виборах 26 березня БЮТ отримав найбільшу підтримку виборців серед інших учасників коаліції».

      Отак і об'єднуємося...

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>