Без вікон, без дверей? Буде повно людей!

01.06.2005

      Нова влада від попередньої вимушено успадкувала купу проблем. Житлова є однією з візитівок соціальної невлаштованості «маленьких українців» — тих, чиї статки унеможливлюють персональну участь у швидкобудах. Не одна тисяча безквартирних і незаможних мешкає і в Мелітополі. Міська влада, функціонуючи в лещатах фінансового дефіциту, для зняття житлової проблеми залучає нестандартні рішення.

      Одне з них — зміна власника житла за ініціативи міської ради. У кожному мікрорайоні, ледь не на кожній вулиці у Мелітополі є безгоспні будинки і квартири. Зазвичай вони занедбані, стоять без вікон і дверей. Залишені без нагляду помешкання охоче обживають особи з груп ризику: наркомани, бомжі, невибагливі путани. За дорученням міськвиконкому, квартальні почали інвентаризацію таких житлових об'єктів. До списку вже занесено близько сотні будинків, половина з яких є безгоспними; приналежність решти з'ясовується. «Для того, аби передати будинок чи земельну ділянку, — каже заступник начальника міськуправління житлово-комунального господарства Валерій Міщенко, — необхідно погасити чинне право власності. Згідно з чинним законодавством, це повинен робити хазяїн, але ж його не знайти!» «Шукаємо власників за сприяння працівників паспортних відділень і нотаріальних контор, — доповнює інформацію начальник Мелітопольського міжрайонного бюро техінвентаризації Дмитро Сичов. — Уточнюємо, чи не продавали будинок, бува, не дарували його родичам. Розшукуємо ймовiрних спадкоємців власності».

      По завершенні низки юридичних процедур долю сорока будинків-«сиріт» вирішуватиме ближча сесія міської ради. Потому, як безгоспні земельні ділянки буде передано у власність комунальної громади, мерія визначатиметься, кому дістануться занедбані будинки.