Верховна Рада підтримала списання кредитів на знищене окупантами житло та авто

07.12.2022
Верховна Рада підтримала списання кредитів на знищене окупантами житло та авто

Відтепер на списання заборгованості мають право позичальники, в яких нерухомість знищена внаслідок війни.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №7441-1 про списання кредитів на житло та авто, які було пошкоджено або зруйновано під час війни.

 

Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що впродовж 30 днів Кабінет Міністрів ухвалить відповідні нормативно-правові акти щодо встановлення порядку відшкодування майна.

 

Подати відповідну інформацію можна самостійно через портал або застосунок «Дія» в розділі «Пошко­джене майно».

 

Крім того, це можна зробити в ЦНАПі чи за допомогою нотаріуса. До того ж якщо раніше через «Дію» українці подавали інформацію лише про житло, знищене за період повномасштабного вторгнення рф, то нещодавно діапазон розширили: застосунок приймає дані про майно, пошкоджене ворогом із 19 лютого 2014 року.


Практично на початку війни Верховна Рада України заборонила кредитодавцям та колекторам вживати заходів щодо повернення простроченої заборгованості з військовослужбовців.

 

Зважаючи на те, що, за попередніми підрахунками Міністерства розвитку громад і територій, у жовтні понад 2,4 мільйона українців мешкали в зруйнованому або суттєво пошкодженому житлі, цього недостатньо.


Відтепер на списання заборгованості мають право позичальники, в яких нерухомість знищена внаслідок війни.

 

До цієї категорії належать також позичальники, які отримали кредит на реконструкцію чи будівництво такого нерухомого майна.

 

До другого читання прибрали обмеження щодо площі нерухомого майна (квартира, житловий будинок). Але воно повинно станом на 23 лютого 2022 року бути єдиним місцем проживання сім’ї позичальника, і позичальник не повинен мати простроченої заборгованості за таким договором.

 

За позиками на автомобілі анулювання заборгованості можливо для знищених авто. Також прибрали до другого читання обмеження щодо двигуна.

 

Але лише за умови, що це єдине авто в сім’ї позичальника і станом на 23 лютого 2022 року заборгованість за таким договором не була прострочена на більш ніж 7 днів.


Заявки на списання кредитів можна подавати у період дії в Україні воєнного стану та впродовж трьох місяців після дня його припинення, але розмір такої компенсації не може перевищувати основної суми кредиту позичальника.

 

Втім  скасовують не лише виплати за кредитами, а й пільгове оподаткування для бізнесів. Маємо також «похмуре мовчання» банківської системи. 

 

Необхідність списання кредитів за знищене житло чи авто — очевидна. Так само, як і те, що кредитор має право на компенсацію цих збитків, включно з неотриманими відсотками, що є упущеною вигодою. 

 

Вони «можуть бути відшкодовані відповідно до законодавства за рахунок держави-агресора», — зазначається в документі. Як це буде і коли — питання риторичне.


Отже, створення нашими партнерами «економічного Рамштайну» більш ніж актуальне. Щоб втримати нашу банківську систему.