Подорож у добу Мазепи: скарбницю Національного музею історії України привідкриють для відвідувачів

30.06.2022
Подорож у добу Мазепи: скарбницю Національного музею історії України привідкриють для відвідувачів

За кожним експонатом виставки — велика історія Гетьманщини. (Фото НМІУ.)

На території Києво-Печерської лаври, в Скарбниці Національного музею історії України, для відвідування з 29 червня відкрито виставку «Європейська Україна. Доба Мазепи».

 

Щоправда, оглянути унікальні експонати в період дії воєнного стану можливо лише у складі екскурсійних груп, які формуються щогодини у визначені дні — з середи по неділю. Куратори через представлені артефакти сфокусували увагу на культурі, освіті та політичних поглядах української еліти доби козацької держави — Гетьманщини.

 

Виставкова експозиція доводить, що Україна здавна була частиною європейського культурного простору.


Так, в освітніх закладах, створених за європейською гуманістичною моделлю, українці Гетьманщини дізнавалися про засади природного права та дискусії західних мислителів про право на повстання проти володаря-тирана.

 

Орієнтування козацької політичної культури на демократичні (на відміну від московії) традиції Речі Посполитої — спільної держави поляків, українців, литовців і білорусів — зумовило появу Конституції Пилипа Орлика 1710 року, що є ключовою ознакою історичної належності України до Європи.

 

Саме тому відкриття виставки Національний музей історії України з партнерами приурочив до Дня Конституції.


На виставці можна оглянути особисті речі Івана Мазепи, дорогоцінні вклади на потреби церкви й освіти від гетьмана та його матері, особисті речі митрополита-реформатора Петра Могили та урядників київського магістрату, пергаментну грамоту-унікат про підпорядкування Київської митрополії Вселенському патріархові, гетьманський скарб XVII століття, сеймові конституції Речі Посполитої 1616 року, репліки Конституції Пилипа Орлика з російського державного архіву давніх актів і Національного архіву Швеції, а також багато інших артефактів.


Експонати зі своїх зібрань надали й Національний заповідник «Києво-Печерська лавра», Національна бібліотека України імені Володимира Вернадського НАН України, Центральний державний історичний архів України.

 

Приміщення Скарбниці Національного музею історії України, де розміщується виставка «Європейська Україна. Доба Мазепи», — це 12-й корпус за адресою: вул. Лаврська, 9, вхід через головну браму Лаври.

 

Тетяна МІЩЕНКО