Водичка з амонієм: на річці Уди на Харківщині масово гинуть дикі качки

27.01.2022
Водичка з амонієм: на річці Уди на Харківщині масово гинуть дикі качки

Минулого року за 18 суботників небайдужі харків’яни підняли на берег річки Уди і відправили на полігон ТПВ 110 тонн сміття.

 

Тоді ж у районі Жихарської греблі був установлений перший в Україні уловлювач відходів. Якраз завдяки цій споруді і виявили нове лихо, що претендує на статус регіональної екологічної катастрофи.

 

«За шість днів сюди припливло 14 трупів диких качок, — повідомив організатор акції Артем Приходько. — Скільки ще загиблих птахів плаває у воді, наразі невідомо. Причиною отруєння, найвірогідніше, стали Диканівські очисні споруди, які щодня зливають у річку 400 тонн фекалій».


Відібрана на аналіз вода показала вміст амонію, який у шість разів перевищує норму. За словами екоактивіста, цей факт свідчить про технологічний збій у роботі згаданого комунального підприємства. Можна навіть припустити, що до природних водоймищ потрапляють фактично неочищені стоки.


Аналіз відібраних проб провела лабораторія міста Слов’янськ під контролем регіонального офісу водних ресурсів. Там підтвердили, що причиною загибелі птахів стала токсична речовина. Але для того, аби уточнити її назву, внутрішні органи пернатих направлять до Києва.

 

«Під час розтину було виявлено ураження печінки, нирок, шлунка та кишечнику, — каже Артем Приходько. — Смерть настала приблизно в один і той самий час у результаті отруєння токсинами поки що невідомого походження».


Ця тривожна новина миттєво розлетілася соціальними мережами, що в принципі і не дивно.

 

Уди впадає у найбільшу річку Слобожанщини — Сіверський Донець, вода якого подається до будинків у містах Харківської, Донецької та Луганської областей.

 

Щоправда, пресслужба КП «Харківводоканал» одразу ж поспішила розвіяти ці чутки, повідомивши про постійний моніторинг якості водних ресурсів.

 

Мовляв, рідина, що тече з кранів квартир і домоволодінь, відповідає усім вимогам державних стандартів та норм.

 

Але ж це зовсім не означає, що амонію немає у відкритих водоймах. До речі, загибель качок екоактивісти фіксували ще влітку, коли боролися зі сміттєвими завалами.