З лютого значно подорожчають «товсті» пластикові пакети: скільки коштуватимуть

27.01.2022

Дармові пластикові торбинки остаточно відходять у небуття.

 

Закон щодо обігу пластику в торгівлі було прийнято ще 1 червня 2021 року, й зараз його поетапно запроваджують.

 

Спершу, з 10 грудня минулого року, в нашій державі було заборонено безоплатну реалізацію пластикових пакетів у магазинах, але невдовзі розпочнеться новий етап обмежень.

 

Так, із 1 лютого у торговельній мережі зростуть ціни на «товсті» пластикові пакети. Тепер мінімальна вартість такої тари становитиме 2 гривні.


«Кожен українець у середньому використовує 500 пластикових пакетів щороку. Вони слугують лише декілька хвилин, а потім розкладаються понад століття, забруднюючи довкілля. Затвердження мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети стимулюватиме громадян використовувати багаторазові екологічні торбинки та дозволить захистити довкілля і здоров’я людей від шкідливого впливу мікропластику», — зазначив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін.


«Свіжі» ціни на пластикові пакети прописані у відповідній постанові Кабміну. Нова фіксована вартість буде встановлена на «товсті» пакети (товщина стінок яких понад 50 мікрометрів) — у такі зазвичай складають продукти в магазині, щоб нести їх додому.


Тож із 1 лютого ціни на пластикові пакети будуть такі: 2 грн — пакет без ручок та бічних складок; 2,5 грн — пакет без ручок, але з бічними складками або з ручками без бічних складок; 3 грн — пакет із ручками та бічними складками.


Щоправда, поки що ці вимоги не поширюються на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та транспортування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду та використовуються як первинна упаковка до ­1 січня 2023 року.


Крім того, з 10 березня 2022 року буде заборонено розповсюдження в магазинах та закладах громадського харчування надтонких (зi стінками товщиною менше 15 мікрометрів), тонких (зi стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів) та оксорозкладних пластикових пакетів.


Залишать виняток для свіжого м’яса і риби, а також для сипучих продуктів, які продаватимуть у тонкій пластиковій упаковці.


Зважаючи на катастрофічний стан з переробкою сміття в Україні, де 94% побутових відходів потрапляє на сміттєзвалища (хоча локальні підприємства з пере­роблення вторсировини в нас завантажені лише на 70%), подібні заходи з обмеження «кругообігу» пластику дійсно вже давно на часі.


Ще одним аргументом «за» суворі «пластикові нововведення» є те, що лише за 2020 рік в Україні утворилось понад 54 млн м3 побутових відходів (а це — понад 10 млн тонн), які захоронюють на 6 тис. сміттєзвалищ і полігонів загальною площею майже 9 тис. га.


До слова, в тій же Швейцарії перероблюють 99% відсотків своїх відходів, та ще й закуповують сміття в сусідніх країнах для переробки та подальшого використання.