Під вибухи погано спиться: про що говорив Зеленський з трибуни ООН

24.09.2021
Під вибухи погано спиться: про що говорив Зеленський з трибуни ООН

Володимир Зеленський під час виступу в ООН. (Фото з сайту president.gov.ua.)

У Нью-Йорку розпочалася 76-та сесія Генеральної Асамблеї ООН. Урочисте відкриття поважного представницького заходу відбулося у вівторок, 21 вересня, а триватиме він по 27 вересня.

 

Нинішня сесія Генасамблеї ООН присвячена питанням протидії пандемії коронавірусу, а також збереженню довкілля.

 

Нагадаємо, Генеральна Асамблея є головним дорадчим органом ООН. До неї входять представники всіх держав — членів Організації. Сьогодні це 193 країни, кожна з яких має один голос при ухваленні рішень.


У день відкриття Генасамблеї з її трибуни вперше в ролі глави держави виступив президент США Джо Байден. Він проголосив «нову еру дипломатії» і пояснив, що має на увазі.

 

За його словами, із закінченням військової місії в Афганістані Америка закінчує епоху «безкінечної війни» і вступає в еру «невпинної дипломатії».

 

Він додав, що США і надалі будуть готові застосувати військову силу у випадку необхідності. Але це має бути «останній засіб», зазначив Байден.


У середу з трибуни ООН виступив президент України Володимир Зеленський. На початку промови він згадав про «замах на першого помічника президента України» і назвав це «ціною змін у державі і ціною реформ».


Синхронно з Байденом Володимир Зеленський наголосив, що «всі конфлікти треба вирішувати діалогами й тільки діалогами, а не танками». І закликав світ та учасників Генасамблеї «прокинутись», бо Україна увесь цей час і «не засинала».

 

«Це складно зробити під звуки вибухів, під звуки пострілів, які лунають на нашому окупованому Донбасі восьмий рік поспіль, — додав Зеленський. — У 2019 році з цієї трибуни я сказав: війна в Україні — це понад 13 тисяч загиблих. 30 тисяч поранених. Уявіть: півтора мільйона людей змушені покинути свої домівки. Щороку ці цифри звучать в ООН з однією лише поправкою — щороку ці цифри, на жаль, зростають. Я казав про це і в 2020 році. І кажу про це зараз, у 2021-му. І це вже майже 15 тисяч загиблих людей. Ось вам ціна свободи, ось вам ціна незалежності».


Він додав, що, «можливо, у Сентрал-парку або Медісон-сквер постріли чути не так гучно, як в Авдіївській «промці» або на Світлодарській дузі», то, можливо, «нам час зустрічатися там, де можна реально почути й побачити ці глобальні проблеми?»

 

Президент України нагадав, що «ООН проігнорувала Кримську платформу — майданчик для вирішення проблем міжнародного права та окупації.

 

Та закликав усі 193 країни «приєднатися до спільної декларації учасників Кримської платформи», засудити окупацію й показати, що «ви — проти силової зміни кордонів у світі».

 

«Бо у світі більше ніхто не почувається в безпеці. І не може заховатися за міжнародним правом, як за кам’яною стіною», — наголосив Зеленський. Та процитував після цього російською Володимира Путіна, який розмірковував про державний суверенітет, свободу і рівноправ’я.


Також президент України звернувся за підтримкою до міжнародної спільноти у питанні звільнення близько 450 українців, яких незаконно утримують на тимчасово окупованих територіях України та в РФ.

 

Того ж дня увечері під час зустрічі з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном Володимир Зеленський передав список із прізвищами українців, звільнення яких із російського полону домагається Україна.


Також у своїй промові Зеленський згадав масову незаконну видачу російських паспортів на окупованих територіях та незаконну участь українців у російських виборах.


Що на це відповість Кремль, почуємо 25 вересня — саме в цей день заплановано виступ очільника російської делегації Сергія Лаврова. Володимир Путін участі в Генасамблеї не братиме, тож за нього віддуватиметься глава МЗС.

 

А поки що «на Росії» тішаться тим, що підловили Володимира Зеленського на неточності. Коли він зацитував Путіна, то зазначив, що це частина його промови «в Мюнхені у 2007-му та на Генасамблеї ООН у 2015 році».

 

Але ця цитата, як пишуть російські ЗМІ, тільки з виступу Путіна на Генасамблеї ООН і вона не має стосунку до «знамєнітой рєчі» на Мюнхенській конференції з безпеки. Ну що ж, приємно, що в Росії аж так уважно слухали українського президента...