А «липи» цвітуть: українці не хочуть щеплення проти COVID-19, бо сертифікат можна купити

24.09.2021
А «липи» цвітуть: українці не хочуть щеплення проти COVID-19, бо сертифікат можна купити

(Фото з сайту rubryka.com.)

Україна перейшла в «жовту зону» карантину. Але фа­хівці б’ють на сполох: iз геометричними темпами приросту захворюваності новий локдаун може настати вже через два-три тижні.

 

Планки у 10 млн вакцинованих не досягнуто, отже, уникнути перевантаження медичної системи і переповнених лікарень — завдання загальнонаціональне.


«У нас було два шляхи: або зробити щеплення переважній кількості груп ризику, або готуватися до обмежувальних заходів. Українці самі обрали цей шлях, на жаль», — резюмує лікар-імунолог Борис Донський.

 

Статистика невблаганна: саме найбільш вразлива категорія — пенсіонери, виявилася найменш вакцинованою. Їм не треба показувати сертифікат роботодавцю, по Європі вони не подорожують, а стимулів, як це було з пенсіонерами Нью-Йорка, які враз зважилися вакцинуватися після бонусу в 100 доларів, — уряд не запропонував.

 

У переважній більшості випадково вакцинувалися лише ті пенсіонери, кого діти переконали це зробити.

 

Піар-кампанії, що закликає вакцинуватися доступною і зрозумілою старшому поколінню мовою, так і немає. Ось і викручуються наші замотані лікарі як можуть, переконуючи нашвидкуруч 90-річних пацієнтів — «ви ж не хочете, щоб вас ховали в поліетиленовому пакеті?»


Але є ще одна біда, з якою наша система охорони здоров’я незабаром зіткнеться. Люди почали масово купувати підроблені сертифікати про щеплення, що заганяє в пастку не лише їх самих, а й усю країну.

 

У травні 2021 року СБУ заявила про блокування мережі анонімних онлайн-ресурсів, через які можна було купити підроблені довідки з негативними результатами тестів на COVID-19 і листки тимчасової непрацездатності. У вересні в Києві ви­крили схему масової підробки результатів ПЦР-тестів і медичних карт про вакцинацію на замовлення туристичних фірм.

 

За сертифікати про підроблені щеплення просили 3,5—5,2 тис. гривень.

 

У Дніпропетровській області, приміром, підроблені міжнародні COVID-сертифікати із занесенням в базу даних Електронної системи охорони здоров’я (ЕСЗ) коштували 6 тис. грн. А фальшивий COVID-сертифікат без внесення даних в ЕСЗ продавали за 1,5 тис. грн.

 

Широкий резонанс отримав у серпні випадок з уманськими хасидами: кілька сотень iз них привезли додому в Ізраїль COVID разом iз липовими довідками про негативний результат діагностики хвороби.


Україна ризикує опинитися в ситуації, коли навколишні країни приймуть рішення не пускати до себе наших громадян через велику кількість липових сертифікатів. Ціна для людей, які купують фальшиві документи, може бути надзвичайно високою.

 

«Люди з такими підробними сертифікатами потраплятимуть у реанімацію і, на жаль, вмиратимуть, — безпристрасно констатує Борис Донський. — Так само, коли вони схаменуться і захочуть зробити щеплення, на них у базі вже буде оформлено сертифікат. І їх ніхто не матиме права вакцинувати».

 

Не кажучи вже про те, що така ситуація буде для антивакцинаторів колосальним аргументом. Мовляв, зверніть увагу: у нього є сертифікат, а він отримав щеплення і помер.


На тлі зростання кількості повідомлень про купівлю підроблених довідок про вакцинацію проти коронавiрусу українська влада готує законопроєкт про посилення відповідальності за підробку медичних документів. На одному з останніх засідань Рада національної безпеки та оборони доручила Кабміну розробити і направити в парламент відповідний проєкт закону.


Штраф у 68 тисяч грн або позбавлення волі до двох років iз позбавленням права обіймати посаду на 1-3 роки пропонується передбачити для лікарів, які свідомо вносять неправдиву інформацію про щеплення.

 

Штраф у 170 тисяч або позбавлення волі до трьох років пропонується ввести за підробку таких документів iз метою поширення.


Однак і власникам фальшивих документів загрожує кримінальна відповідальність. За свідоме використання громадянами таких підробок передбачено від 17 до 34 тисяч гривень штрафу або обмеження волі до двох років.


Лікар-імунолог Борис Донський коментує: «Чомусь мені здається, що певна категорія людей купує собі ці сертифікати, виходячи з певних ірраціональних і майже релігійних переконань. Вони, як стародавні християни, йтимуть на смерть, будуть розірвані дикими тваринами, але не підкоряться. Мені б хотілося, щоб люди, дізнавшись, що це злочин, перестали це робити».