Час «перемкнутися» на позитив: як не довести себе від стресу до депресії

14.09.2021
Час «перемкнутися» на позитив: як не довести себе від стресу до депресії

Не дозволяйте проблемам заповнити ваш життєвий простір. Змінюйте вектор думок! (Фото з сайту thepoint.rabota.ua.)

Погода чудова, як на замовлення, а ти маєш сидіти в офісі, вирішуючи купу невідкладних справ.

 

І відпустка ще далеко... Кепський настрій, дратівливість, безсоння — так організм сигналізує про стрес.

 

Ігнорувати ці «дзвіночки» небезпечно. Інакше все завершиться тривалою депресією, наголошують лікарі. І тоді навіть відпустка не допоможе.


Аби захиститися від стресу, лікарі радять «зміцнити тил» у кількох напрямках: харчування, сон, уміння відключатися від проблем. Їжа може і захистити від стресу, і підсилити його, вважають фахівці.

 

Якщо ви звикли «заїдати» поганий настрій солодощами, то, певне, помітили, що після тимчасової ейфорії від споживання ласощів настає емоційний спад.

 

Дієтологи переконані: у боротьбі зі стресом цукерки і тістечка доцільно замінити продуктами, що містять вітаміни групи В — горіхами, бананами, молоком.

 

Така їжа позитивно впливає на нервову систему. Сливи, помідори, морепродукти, насіння гарбуза містять вітаміни А, С, Е, а також селен і цинк.

 

Ці мікроелементи нейтралізують дію вільних радикалів, які під час стресу виходять «з-під контролю».


Незамінний мікроелемент у боротьбі зі стресом — магній. Він регулює процеси збудження у центральній нер­вовій системі, знижує тривогу і дратівливість. Джерело магнію — неочищені злаки, свіжі овочі і фрукти.


Найкращий спосіб зняти нервове напруження — повноцінний сон. Розслабитися і заснути допоможе тепла вечірня купіль (у ванну додайте відвар хмелю, собачої кропиви, м’яти).

 

Випийте перед сном склянку теплого чаю або молока з медом. Можливо, вам допоможе заспокійлива мелодія або перегляд улюбленої комедії.


І найголовніше: вчіться «перемикатися» з проблем на позитивні думки й емоції. Якщо дратують вчинки колег, настирливість друзів чи надмірна опіка рідних, — не поспішайте вихлюпувати негатив назовні. Хоча і тримати емоції в душі — ще небезпечнiше.

 

Тож психологи радять давній перевірений експрес-метод у боротьбі зі стресом: зробіть кілька глибоких вдихів, затримайте повітря на мить і видихніть.

 

Що спокійніше ви сприймаєте ситуацію, то менша імовірність спровокувати стрес.

 

Якщо виникла проблема, запитайте себе: «Чому мене це так засмучує? І який найгірший варіант розвитку подій?» Ці питання «перемкнуть» вас з емоційної оцінки на логічну, конструктивну.

 

Знайдіть час на спілкування з друзями і відпочинок у компанії приємних вам людей. Це не забаганка. Наш організм справді потребує позитиву.