Чауса забрали на гелікоптері: СБУ контролювала «легалізацію» екссудді від початку і до кінця

03.08.2021
Чауса забрали на гелікоптері: СБУ контролювала «легалізацію» екссудді від початку і до кінця

Гелікоптер швидко доставив Чауса і співробітників СБУ в передмістя столиці. (Фото з відкритих джерел)

Поява минулої п’ятниці на Вінниччині колишнього судді-втікача Миколи Чауса, який став ще й жертвою викрадення посеред Кишинева весною, здивувала хіба що пересічних українців, які не стежили за його «одіссеями» протягом останніх років.


Тоді як експерти і журналісти-розслідувачі наголошували: викраденого українськими спецслужбами в Молдові Чауса спробують легалізувати на кордоні в проміжку між 19 та 25 липня. Утім заява генпрокуратури Молдови в цей період про причетність саме українських спецслужб до викрадення сплутала всі карти.


Тож легалізація відбулася на тиждень пізніше. І, мабуть, випадково саме 30 липня, коли президент Зеленський та інші керівники держави проводили виїзне засідання РНБО на Донеччині.


 Якщо у вдумливої аудиторії виникнуть питання: чи не президент часом наказав, щоб брудний і голодний Чаус у шортах знайшовся десь у селищі Мазурівка Могилів-Подільського району за 50 км від кордону з Молдовою? А на Банковій одразу відповідь: глава держави в цей час вшановував пам’ять полеглих визволителів Авдіївки...


Ще й керівництво силових структур там було, бо всі ж вони члени РНБО, тому не одразу нібито дізналися про конфлікт між детективами НАБУ і бійцями СБУ... І даремно перші вимагали віддати їм підозрюваного в хабарництві Чауса згідно із законом, бо у других був наказ не віддавати за жодних обставин!

 

Тож лише наступного дня в СБУ хоч якось прокоментували скандал: мовляв, Чаусу загрожує небезпека, його ж викрадали якісь невідомі, тому в нього статус потерпілого, а не підозрюваного. Насправді ж, на думку багатьох експертів, Чаус цінний для Банкової тим, що може щось засвідчити на окремих представників колишньої влади. Нинішній владі потрібні свідчення Чауса, які вона готова обміняти на його свободу і убезпечення від обвинувачень НАБУ — і тут нічого особистого...


 До речі, щодня додається доказів того, що СБУ таки наслідила на Вінниччині: у Мазурівці Чауса ледь не відбивали в місцевої поліції. А сам екссуддя на порозі селищної ради нібито сказав, що хотів би потрапити до рук саме СБУ, а не поліції чи НАБУ.


За неофіційними даними в силових структурах, які наводить «Українська правда», Служба безпеки була обізнана і підготовлена до нібито раптової появи викраденого Чауса. Бо це лише в Мазурівці його в шортах посадили до авто співробітників СБУ з Могилів-Подільського управління, але неподалік на групу чекав гелікоптер, який швидко доставив його і співробітників СБУ в передмістя столиці. Де так само не випадково чекав наземний транспорт спецслужби.


Уже потім були перегони бусиків СБУ і НАБУ, в ході яких Чауса надійно сховали від детективів на внутрішньому подвір’ї Володимирської, 33. Тож швидкість реакції хлопців зі спецслужби, готовність транзитного ланцюжка на всьому маршруті «Мазурівка — Київ» підтверджує, що все це шоу таки було «легалізацією» викраденого екссудді в Україні. Звісно ж, «викрадачів» ніхто і ніколи не знайде. А адвокати Чауса, які спочатку критикували СБУ, нині лише нахвалюють їх, мовляв, турбуються про безпеку їхнього підзахисного, не інакше!


І ще одне: все відбулося, коли Рада на канікулах і політичний сезон фактично на паузі. Збiг?