Ананаси стануть ближчими? Клімат України незворотно наближається до субтропіків

30.07.2021

Кліматологи впевнені, що незабаром наша країна наблизиться до погодних умов життя у субтропіках: погода у Києві нічим не відрізнятиметься від кліматичних умов у столиці Австралії Канберрі, для півдня ж України звичними стануть торнадо, а також літня спека впереміш з ураганними грозами.


У субтропіки «переїдуть» й інші українські міста: погода в Харкові буде такою ж, як у Бухаресті, а в Дніпрі вже сьогодні така ж сама спека, як у Тбілісі.


— Через 30 років клімат великих міст відповідатиме такому, який зараз спостерігається приблизно на 1 тис. км на південь від їх місця розташування, — зробили висновок дослідники Швейцарської вищої технічної школи Цюріха.

 

— Погодні аномалії в Україні фіксують iз початку 2000-х, і з кожним десятиліттям вони все більше поглиблюються.
Так, першим відчутним «дзвіночком» став березень 2013 року, коли в Києві випала рекордна кількість снігу, паралізувавши рух на вулицях усього міста.


У 2019-му вперше за 139 років спостережень груднева температура повітря у столиці перевищила 15 градусів за Цельсієм. Червень того ж року виявився найспекотнішим за всю історію спостережень у всіх містах України: денну температуру повітря плюс 30 градусів у тіні синоптики фіксували цілих два тижні поспіль у багатьох регіонах країни. Небувала літня посуха тримала в полоні Херсонську, Миколаївську, Одеську області, а також окупований Крим аж до кінця вересня.

 

На території нашої країни вона пошкодила приблизно 50% посівів озимих на полях, а ось фермери півострова втратили понад 70 відсотків від усього врожаю.


У період iз 2019 по 2020 рік метеорологічна зима майже оминула Україну, зате весна позначилася аномальними заморозками до кінця травня. Влітку минулого року по Одеській області пронеслася піщана буря. Потужний вітер повалив близько сотні дерев i завдав шкоди електричним мережам.


А ось уже в липні цього літа південне місто затопили тропічні зливи, що викликали колапс на дорогах та спровокували значне підтоплення будинків. Весна нинішнього року стала незвично холодною як для України, так і для Європи.

 

Наприкінці травня по Херсонській області пронісся ураган, а в останній день весни у Карпатах випав сніг. Від Запорізької області через Дніпропетровщину, Полтавщину, Черкащину до Києва та Чернігівщини простягнулася пилова хмара. Майже тиждень українці буквально відчували, що дихають піском.

 

На думку завідувачки відділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віри Балабух, липень та перша половина серпня виявляться надзвичайно спекотними.


А найспекотнішим днем у 2021 році обіцяє стати п`ятниця, 6 серпня, коли на півдні України вдень температура повітря, за прогнозами синоптиків, підніметься до екстремально високих 40 градусів вище нуля.


Незважаючи на нестерпну спеку, в усіх українських містах зберігається велика ймовірність сильних злив, граду, шквалів та гроз аж до початку осіннього сезону.