Із прихованим потенціалом: українці здобули ще дві «бронзи» на Іграх у Токіо

30.07.2021
Із прихованим потенціалом: українці здобули ще дві «бронзи» на Іграх у Токіо

Встановивши олімпійський рекорд у кваліфікації, Михайло Романчук обмежився лише бронзовою медаллю на дистанції 800 м вільним стилем.

Після того, як у 2004 році в Афінах Яна Клочкова зробила золотий «дубль», а Андрій Сердінов виграв «бронзу», представники українського плавання на трьох олімпіадах поспіль не могли піднятися на п’єдестал пошани.


Поява на спортивному небосхилі зірки Михайла Романчука з Рівного виглядала багатообіцяючою.

 

Його регулярні успіхи на світових та європейських першостях мали великий потенціал для того, аби матеріалізуватися в олімпійську медаль.

 

Ба більше, коли вихованець Петра Нагорного в попередньому за­пливі на 800 м встановив олімпійський рекорд (7:41,28), багато хто встиг, було вже, потерти руки в передчутті виграшу українською збірною першого «золота» на Іграх-2020.


Утім сценарій фінального запливу неприємно здивував шанувальників українського стаєра. Темп, який демонстрував Михайло в медальній боротьбі, суттєво відрізнявся від кваліфікаційного. У підсумку, від свого рекордного часу Романчук відстав більше, ніж на секунду — 7:42,33. В результаті — лише третє підсумкове місце.

 

Попереду ж українця з першим часом фінішував представник США Роберт Фінке та давній конкурент рівненчанина на європейському континенті Грегоріо Палтріньєрі.

 

До слова, інший українець — Сергій Фролов — фінал на 800-метрівці завершив із шостим результатом. А після фінішу бронзовий призер з Рівного демонстрував змішані емоції.


«Це був надзвичайно складний і незвичний фінал. Я дуже сподівався по­кращити свій олімпійський рекорд, який встановив у півфіналі. Але радує, що його так і не перевершили. Буду готуватися до старту на 1500 метрів», — зазначив Романчук.


Дует вітчизняних стрільців — Олени Костевич та Сергія Омельчука — приніс олімпійській збірній України четверту поспіль «бронзу» на Іграх-2020.
Фото з сайту НОК.


Дистанція в півтора кілометра вважається профільною для Михайла, і тут, без сумніву, він прагнутиме покращити ґатунок своєї олімпійської медалі. З огляду на не до кінця використаний потенціал у першому фіналі Ігор-2020, можна й справді очікувати від нього медального прогресу.


Поки ж скарбничка українських олімпійців у Токіо наповнена лише «бронзою». Окрім бронзових медалей Романчука, дзюдоїстки Білодід і фехтувальника Рейзліна, аналогічної якості нагороду туди поклали й представники стрілецького цеху — Олена Костевич та Сергій Омельчук, котрі стали третіми в змаганнях змішаних команд зі стрільби з пневматичного пістолета (дистанція 10 м).

 

У так званій бронзовій перестрілці українська команда перевершила дует із Сербії — 16:12. Зазначимо, що для 36-річної Костевич це загалом уже четверта олімпійська медаль.

 

За словами Сергія Омельчука, у моменти найвищої напруги йому неабияк допомагали слова підтримки досвідченої та титулованої напарниці.

 

«Хвилювання відчувалося упродовж усього турніру, і мені дуже допомагала Олена, вселяючи в мене впевненість. Ми разом працювали на результат», — зазначив Омельчук.


Додамо, що з чотирма бронзовими нагородами українська збірна посідає скромне 54-те місце в медальному заліку, де першими наразі стоять команди Китаю (13 золотих, 6 срібних, 9 бронзових), США (13-14-10) та Японії (13-4-5).