Помилка чи умисел? Що стоїть за рішенням уряду ліквідувати заповідник «Державотворці Сіверщини»

27.07.2021
Помилка чи умисел? Що стоїть за рішенням уряду ліквідувати заповідник «Державотворці Сіверщини»

До складу заповідника мав увiйти ансамбль споруд Гамаліївського монастиря, на території якого поховано 11 осіб із гетьманського роду Скоропадських. (Фото з архіву УМ)

«Постанова уряду про ліквідацію заповідника — це ляпас не тільки для нашої громади, а й для всієї України», — так неофіційно відреагували на постанову №758  Кабміну в Шостці.

 

Нагадаємо, 21 липня уряд Дениса Шмигаля ухвалив документ, яким скасував постанову Кабміну від 2019 р. №527 «Про створення Державного історико-архітектурного заповідника «Державотворці Сіверщини». «Скасувати як таку, що нереалізована», йдеться у документі, оприлюдненому на сайті уряду.


 Зазначимо, що до складу цього заповідника мали увiйти ансамбль споруд Гамаліївського монастиря, на території якого поховано 11 осіб із гетьманського роду Скоропадських (зокрема, сам Іван Скоропадський i батьки Павла Скоропадського). А також будівлі Шосткинського порохового заводу, музей Пантелеймона Куліша і місце поховання його батька під Шосткою.

 

Всі ці споруди, а також пов’язані з ними особи мали неабиякий вплив на українське державотворення. Кожна з цих постатей зробила величезний внесок у те, щоб Україна відбулася.


«Ми шоковані цією постановою, — коментує директор Науково-дослідного інституту історії архітектури та містобудування Сергій Юрченко. — Тому що постаті обох Скоропадських — й Івана, і Павла — над­звичайно важливі для української історії та для формування нашої державницької свідомості.

 

Сам Павло Скоропадський, як відомо, похований у Німеччині, є задум перепоховати його тут, на Шосткинщині, в родинній усипальні. Ми вже мали перемовини з німецькою стороною, там не проти, але перевезти прах гетьмана маємо в гідне, упорядковане місце. Це був би унікальний для України меморіал, який розповідав би нащадкам про видатних діячів минулого і формував би почуття гордості за державу.

 

З чим пов’язане рішення уряду, не уявляю. Навіть труднощами з фінансуванням це важко пояснити, бо кошти на утримання колонії, яка формально досі залишається на території монастиря, все одно йдуть. Просто їх можна було б перекинути на утримання заповідника».


«Думаю, що це якесь непорозуміння. Бо нас ніхто не поставив до відома про те, що готується така постанова. Обласна адміністрація теж не в курсі — якось тихо за спиною все відбулося, — каже в коментарі «УМ» очільник Шосткинської ОТГ Микола Нога.

 

— Незабаром я буду говорити з міністром Кабінету Міністрів, можливо, це просто якась помилка, яку слід негайно виправити. Бо я не вірю, що державі не потрібні такі державотворці, як гетьмани Іван Скоропадський і Павло Скоропадський, як автор української абетки Пантелеймон Куліш. Скажімо, Павло Скоропадський, який у часи повної невизначеності взяв на себе сміливість і створив гетьманську Україну. За вiсiм місяців гетьманату він зробив стільки, що декому не до снаги зробити за все життя. І тепер ми його викреслимо? Якщо доведеться, звертатимемося до президента. Заповідник «Державотворці Сіверщини» має бути!».


Здивований непослідовністю дій уряду й третій президент України Віктор Ющенко. Саме він у 2010 році підписав указ, який дав поштовх до відродження святині. В коментарі «УМ» Віктор Андрійович повідомив, що ініціюватиме збір підписів відомих діячів задля збереження заповідника на Шосткинщині.


Незабаром, у 2023-му, ми відзначатимемо 150-річчя Павла Скоропадського. Невже визначний ювілей усипальня його родини зустріне, закована у бетон, поряд із колючим дротом, яким досі оточено Гамаліївський монастир?