Світ на порозі четвертої хвилі пандемії коронавірусу. У Франції її вже оголосили офіційно

23.07.2021

Речник французького уряду Ґабріель Аттал підтвердив, що у Франції розпочалася четверта хвиля пандемії COVІD-19.

 

Це пов’язано зі швидким розповсюдженням штаму коронавірусу «Дельта».

 

«Ми увійшли в четверту хвилю. Починаємо від малої кількості заражених, але ця хвиля дуже швидко може зрости», — сказав речник.

 

Він уточнив, що національний рівень захворюваностi становить 86 випадків на 100 тисяч мешканців упродовж 7 днів.

 

Це більше на 125% у порівнянні з попереднім тижнем.

 

«Такого сплеску захворювань iще не було», — заявив Аттал, звернувши увагу на недостатню кількість вакцинованих людей у Франції.


Штам «Дельта», який миттєво інфікує людей, за даними речника французького уряду, становить 80% заражень коронавірусом у Франції.

 

«Вакцинація зменшує кількість серйозних перебігів інфекції, але в нашій країні щеплено занадто мало людей. Завдяки вакцинації ми зможемо відновити контроль над вірусом та не поступимось тим, хто диктує скандальні гасла», — сказав речник, маючи на увазі акції протесту проти ковід-перепусток (паспортів вакцинації).


Деякі демонстранти порівняли заяви уряду щодо ковід-перепусток із переслідуваннями євреїв під час Другої світової війни.

 

Частина протестувальників мала на собі жовті зірки та надписи, якими посилалися на напис у таборі Освенцім: Arbeit mach frei. Нагадаємо, що Державна рада Франції — відповідник Вищого адміністративного суду — затвердила законопроєкт про запровадження ковід-перепусток.

 

Однак у Раді намагатимуться змінити деякі положення, наприклад  щодо штрафів у разі порушення закону, за який парламент проголосує цього тижня.


Віцеміністр здоров’я сусідньої Польщі Вальдемар Краска заявив, що четверта хвиля пандемії коронавірусу наближається до Польщі, і вона — неминуча.

 

«Може, ми ще цього не відчуваємо, але те, що бачимо в країнах Західної Європи, у Великій Британії, — там справді денна кількість нових випадків коронавірусу, передусім нового штаму «Дельта», показує, що ця четверта хвиля, на жаль, неминуче наближається і до наших кордонів. Можна сказати, поволі вже починає стукати у двері» — сказав Вальдемар Краска.

 

Політик наголосив, що єдиний спосіб узяти під контроль епідемію — це вакцинація, і закликав усіх щепитися проти COVID-19. І додав: вакцини захищають також від нових штамів коронавірусу.


Член Медичної ради при прем’єр-міністрі Польщі доктор Константи Шульджинський додає, що, за прогнозами математичних моделювань, початок четвертої хвилі припаде на кінець липня — початок серпня. Суттєве збільшення випадків зараження передбачається у вересні, коли люди повернуться на роботу і почнуть зустрічатися в офісах.


Тим часом очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що постачання до ЄС вакцини проти коронавірусу гарантує щеплення 70 відсотків дорослих громадян ще в липні.

 

«Наша кампанія вакцинації значно пришвидшилася від початку року. Наш спільний підхід виявився успіхом, бо лише разом ми можемо подолати цю кризу. Ми ще не перемогли COVID-19, але ми готові доставити більше вакцин, також проти нових штамів», — додала вона.