На Дерибасівській лили дощі: в Одесі розгулялася негода

23.07.2021
На Дерибасівській лили дощі: в Одесі розгулялася негода

Блискало, гриміло й лило не лише в Одесі.

Після потопу в Києві, коли злива залила в столиці вулиці й станції метро, у ніч на четвер негода розгулялася в Одесі.

 

Приблизно о 21-й годині там розпочався такий рясний дощ, що лило наче з відра. У південній перлині за годину випало 31 мм опадів, водою залило десятки вулиць, зокрема й улюблену туристами Дерибасівську.  


Як розповідають самі одесити, річки текли по Балківській, Приморській, на Фонтані та Черемушках, «плавали» Генуезька, Французький бульвар, центральна алея Аркадії. Вода дісталася під’їздів житлових будинків і навіть деяких квартир на перших поверхах.

 

Стихія валила дерева, дощова течія підхоплювала і несла припарковані авто, в оселях через пориви вітру зникло світло, а через грозу чотири авіарейси з Греції, Туреччини, Бельгії та Польщі змушені були шукати для посадки спокійніше місце.


Блискало, гриміло й лило тієї ночі не лише в Одесі, а й в інших регіонах України. Як повідомляють у ДСНС, унаслідок негоди в результаті падіння дерев в Україні загинуло двi людини, ще сiм потрапили до лікарень iз травмами різного ступеню тяжкості.

 

Зокрема, одна людина загинула та сiм госпіталізовано в місті Дружківка на Донеччині. Ще одна людина загинула на Луганщині в селі Мусіївка Міловського району внаслідок падіння конструкцій даху.


Також через пориви вітру, дощ та грозу спрацювали системи автоматичного захисту ЛЕП, тож було знеструмлено 99 населених пунктів у восьми областях (Донецька — 29, Одеська — 23, Кіровоградська – 16, Черкаська — 14, Київська — 5, Миколаївська — 5, Дніпропетровська — 4 та Луганська — 3).

 

Загалом по країні підтоплено 38 приватних житлових будинків i дворогосподарств, еваку­йовано 18 осіб. Негода пошкодила 100 покрівель i повалила 90 дерев.


Нагадаємо, що напередодні стихія наробила небувалого лиха й у країнах Європи. Від злив найбільше постраждали Німеччина та Бельгія. Тільки в Німеччині під час повені загинуло 156 людей, серед них четверо пожежників.


Наразі ці країни оговтуються від негоди, там розчищають дороги, прибирають повалені дерева, надають допомогу постраждалим.


«Спека відчепилася, атмосферний фронт пішов геть, низький тиск змінюється підвищеним, хмар меншає, сонця більшає. Ось такі чудові новини на найближчу синоптичну ситуацію в Україні», — втішає синоптик Наталка Діденко.

 

23 липня практично повсюди в Україні обіцять суху та сонячну погоду. Локальні дощі з грозами можливі хіба в Карпатах.Температура повітря також має бути комфортною. Протягом дня від півночі до півдня, від заходу до сходу в Україні +23...+28 градусів.