Сліплять лазером: окупанти розміщують десятки танків і артилерію на лінії відведення

23.07.2021
Сліплять лазером: окупанти розміщують десятки танків і артилерію на лінії відведення

Росія та її найманці продовжують війну на сході України. (Фото пресгрупи ООС.)

Унаслідок ворожих обстрілів 20 липня було поранено одного українського військового — його госпіталізували.

 

Продовжувалися обстріли й наступного дня: упродовж доби середи на передовій зафіксовано три порушення режиму припинення вогню.

 

Ворог обстрілював наших бійців поблизу Авдіївки, Пісків i Мар’їнки. Гатили окупанти по українських позиціх з мінометів 82-го та 120-го калібрів, протитанкових ракетних комплексів, з ручних протитанкових і підствольних гранатометів, а також стрілецької зброї.


Унаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої один військовий отримав осколкові поранення. Воїн перебуває у лікувальному закладі: стан пораненого — задовільний.


Станом на 7-му годину ранку 22 липня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. Бойових втрат за попередню добу серед підрозділів ЗСУ немає.


Зауважимо, що спостереження за допомогою камер ОБСЄ у Золотому та на Донецькій фільтрувальній станції у ніч із 17 на 18 липня було обмежено на двi години.

 

Причиною стало лазерне випромінювання. Раніше місія України при ОБСЄ повідомляла про те, що українські військові неодноразово стикалися із застосуванням сліпучих лазерів з боку збройних формувань РФ біля Станиці Луганської.


Українські дипломати наголосили, що застосування оптичного або оптоелектронного обладнання заборонено Протоколом IV Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушко­джень або мають невибіркову дію.


Стаття 1 Протоколу IV цієї Конвенції забороняє «застосовувати лазерну зброю, спеціально призначену для використання у бойових діях винятково або в тому числі для того, щоб спричинити постійну сліпоту органам зору людини, яка не використовує оптичні пристрої, тобто незахищеним органам зору або органам зору, які мають пристрої для корекції зору».

 

Сторони-підписанти, в тому числі Росія, зобов’язалися не передавати таку зброю будь-якій державі або недержавному утворенню.


Додамо, що протягом останнього тижня на території окупованих районів Луганської області відбувалися активні військові навчання окремих підрозділів так званого 2-го АК «народної міліції ЛНР».

 

Про масштабність навчань свідчить кількість важкої бронетехніки, зафіксованої безпілотником ОБСЄ: поблизу Шимшинівки — 11 танків, 26 броньованих машин; поблизу Мирного — 30 танків, 9 самохідних гаубиць, 18 буксированих гаубиць, 101 броньована бойова машина; поблизу Круглика — 30 танків.

 

Зокрема, бойовики відпрацьовували заняття танкових екіпажів. У ході тактичних навчань «народної міліції ЛНР» була задіяна важка бронетехніка та ствольна артилерія, яка була передислокована з тилових районів «ЛНР».


Крім того, всупереч домовленостям у нормандському форматі, бойовики в односторонньому порядку проводять інженерні роботи та укріплюють свої позиції біля селищ Золоте-5 та Калинове. На донецькому напрямку 30 танків не­встановленого типу зафіксовано бiля селища Тернове.

 

Також у районі Покровки безпілотники ОБСЄ помітили шість великокаліберних (122 мм) гаубиць типу «Жаба» і «Гвоздика». У цьому ж місці — тРи протитанкові гармати (МТ-12, «Рапіра», 100 мм), 15 танків (Т-64 — 4 одиниці, Т-72 — 11 одиниць) і три буксировані міномети.


За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, найманці проводять активні тренування артилерійських та мінометних розрахунків з підготовки до нанесення вогню по позиціях підрозділів Об’єднаних сил.


Окрім цього, окупанти продовжують тримати на передовій чималу кількість снайперських розрахунків.