Недоторканні чотирилапі: Рада підтримала нові норми та правила поводження з тваринами

20.07.2021
Недоторканні чотирилапі: Рада підтримала нові норми та правила поводження з тваринами

В Україні запроваджують європейські стандарти поводження з тваринами.

Усі ми любимо тварин і ледь не в кожного українця, чи то містянин, чи сільський житель, є як мінімум один домашній улюбленець.

 

Але чи всі з нас правильно з ними поводяться й не кривдять своїх братів менших?


Своєрідну «підказку» в цьому делікатному питанні видала на гора Верховна Рада України: 15 липня нардепи підтримали законопроєкт 2351, який впроваджує в Україні європейські стандарти поводження з тваринами.

 

На його ухваленні тривалий час наполягали зоозахисники. Цей документ узгоджує українське законодавство з низкою директив ЄС, що мають стосунок до Європейської конвенції про захист тварин.

 

І хоча Україна ратифікувала цю конвенцію ще в... 2013 році, але фактично її норми не були імплементовані у вітчизняні закони.


У пояснювальній записці до законопроєкту його автори розповідають, що чинна стаття Адміністративного кодексу України про жорстоке поводження з тваринами впродовж багатьох років фактично не діяла — через неузгодженості в законодавстві.

 

Зокрема, наприклад, одна зі статей Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» забороняє дельфінаріям використовувати будь-яку воду, крім морської, але на практиці ця заборона не працювала.

 

«Усі дельфінарії України порушують цю статтю. Однак оштрафувати їх неможливо, тому що за її порушення не прописана санкція в статті 89 Кодексу про адміністративні правопорушення», — констатували автори нового закону.

 

Низка важливих норм в українських законах до цього часу узагалі не згадувалася.

 

Приміром, у Чехії закон про захист прав тварин прямо забороняє демонстрацію у ЗМІ вбивства тварин, тоді як в Україні жодної заборони прописано не було.


Ухвалений Радою документ передбачає, зокрема, заборону вбивства тварин для регулювання їхньої чисельності (шляхом отруєння, евтаназії тощо) та жорстоке поводження з безпритульними тваринами.

 

Закон також забороняє використовувати тварин у рекламі розваг і закладів харчування, утримувати хижих чи рідкісних тварин у неспеціалізованих закладах чи вдома — в т.ч., отруйних змій та хижих птахів.


Нові правила передбачають заборону жебракувати та надавати фотопослуги з дикими тваринами. Коли йдеться про цирки, зоопарки та дельфінарії — знімкувати дозволено.
Згідно з новими правилами, не можна також залишати тварину в закритому салоні авто за відсутності в ньому людини при температурі повітря більше +20оС та менше +5оС.

 

Забороняється залишати домашню тварину прив’язаною, якщо довжина прив’язі становить менше 20 метрів — окрім сторожових собак, для яких довжина прив’язі має складати щонайменше 10 метрів.


При цьому в тварини — навіть якщо вона прив’язана — має бути можливість сховатися у якомусь приміщенні чи споруді при температурі більше +20оС або менше 0оС. Новий закон не дозволяє без нагляду залишати домашню тварину прив’язаною в громадських місцях — поблизу зупинок, магазинів тощо.


Згідно з документом, за жорстоке поводження з тваринами з 14 років людину можна притягати до адміністративної відповідальності, з 16 — до кримінальної.


Максимальне покарання за жорстоке поводження з тваринами, порушення правил їхнього транспортування, яке призвело до їхнього каліцтва чи смерті, нацьковування тварин одна на одну, публічні заклики до жорстокого поводження — позбавлення волі на строк до 3 років.

 

Покарання за ті самі дії, якщо вони вчинені у присутності неповнолітніх, може становити до п’яти років в’язниці. Постраждалу тварину конфісковуватимуть, а її власника зможуть позбавляти права на утримання тварин на п’ять років.
До того, як новий закон набуде чинності, його ще мають підписати голова Ради та президент.

 

«Сподіваємося, цей крок народних депутатів до гуманного майбутнього України — лише перший, адже попереду ще більше важливих законодавчих змін для захисту тварин», — прокоментували ухвалення документа парламентом у зоозахисній організації UAnimals.