«Острів свободи» вимагає свободи: економічна криза і пандемія спровокували масові заворушення на Кубі

16.07.2021
«Острів свободи» вимагає свободи: економічна криза і пандемія спровокували масові заворушення на Кубі

Доведений до відчаю народ здатний на все.

На Кубі з неділі, 11 липня, тривають багатотисячні протести.

 

Під гаслами «Геть диктатуру!» та «Ми хочемо свободи» громадяни 11-мільйонної острівної держави в Карибському морі вийшли вимагати змін від уряду, який виявився неспроможним подолати економічну кризу, викликану пандемією коронавірусу, повідомляє «Радіо «Свобода».

 

Багатотисячні мітинги — це рідкісне явище для острова, де панує комуністичний режим. Порожні полиці магазинів та аптек, репресії та коронавірус підживлюють обурення.

А комунізм так і не настав...

Куба — одна з найбільш жорстко контрольованих країн у світі, саме тому недільні демонстрації вразили оглядачів, адже кожен, хто виходить на протест, ризикує потрапити у в’язницю за свої дії.

 

Інакомислення досі жорстоко карається комуністичним режимом, що перебуває при владі понад шість десятиліть.


Антиурядові акції розпочались iз демонстрації в місті Сан-Антоніо-де-лос-Баньос, що на південний захід від Гавани, але незабаром поширилися по всій країні.

 

Оглядачі кажуть, що той факт, що люди наважуються на протест у маленьких містечках, де їх комуністична влада може легко вирахувати, свідчить про рівень гніву цих протестів.

 

На деяких відео, які транслювали в прямому ефірі в соціальних мережах, можна було побачити, що люди перекидають поліцейські машини та грабують деякі державні магазини, де можна було купувати товари за іноземну валюту.

 

Ці магазини для багатьох були єдиною можливістю придбати товари першої необхідності, але ціни в них — зависокі для зубожілого кубинського населення.


Цукор, який здебільшого експортується, є ключовим джерелом прибутку для Куби. Але врожай та експорт цього року був набагато гіршим, ніж очікувалося.

 

Туризм, інший стовп економіки, підірвали обмеження на подорожі під час пандемії коронавірусу.

 

Пандемія також призвела до довгих черг, у яких кубинцям доводиться стояти, щоб купити найпростіші товари: масло, мило, курятину.

 

У багатьох провінціях почали продавати гарбузовий хліб через брак пшеничного борошна. В аптеках і лікарнях стало не вистачати основних ліків, багато медичних центрів перевантажені.

 

А пандемія, яка, здавалося, в перші місяці 2020 року перебувала під контролем, нещодавно залютувала з новою силою.


Інформагенції повідомляють, що з початком акцій інтернет по всьому острову було відключено. Це сталося через зростаючий вплив незалежних інтернет-ЗМІ та соцмереж на громадське життя на острові.

 

Доступ до інтернету дозволив безлічі незалежних ЗМІ висвітлювати теми, яких уникають офіційних медіа, а в деяких випадках ці публікації навіть змушували уряд відповідати на критику через офіційні ЗМІ.

Наказ — битися!

У понеділок у телевізійному зверненні президент Мігель Діас-Канель звинуватив США в труднощах, що виникли в країні, та назвав протестувальників найманцями, які працюють за вказівкою США для дестабілізації ситуації в країні. Він назвав жорсткі санкції проти Куби, що існують у різних формах з 1962 року, «політикою економічного задушення» і закликав своїх прихильників вийти на захист революції, маючи на увазі повстання 1959 року, яке поклало початок комуністичному правлінню.


Президент Мігель Діас-Канель перед об’єктивами камер закликав прибічників уряду виступити проти антиурядових протестів: «Якщо вони хочуть розпочати революцію, їм доведеться переступити через наші трупи».

 

«Наказ битися віддано — на вулицю, революціонери!» — закликав Діас-Канель. А міністр закордонних справ Куби опублікував відео, на якому видно, як прихильники уряду марширують і вигукують: «Ці вулиці належать Фіделю [Кастро, покійному лідеру кубинської революції]».

 

До Гавани та інших міст було стягнуто багато військових та поліції. Поліцейські застосовували сльо­зогінний газ та гумові кийки проти учасників демонстрації. У відповідь розгнівані демонстранти кидали каміння в правоохоронців та трощили поліцейські автомобілі.


Підтверджено загибель одного маніфестанта. Про долю бли

зько 150 учасників акцій нічого не відомо. Як повідомляють правозахисники, за затриманнями демонстрантів пішли арешти опозиційних активістів і журналістів.


Президент США Джо Байден заявив, що «кубинський народ сміливо відстоює свої базові та загальнолюдські права», а найвищий американський дипломат з питань Латинської Америки Джулі Чунг написала в твіттері, що США «глибоко стурбовані» закликами до бойових дій на Кубі.

 

США, що мають тривалу історію протистояння з Кубою, заявили, що підтримують кубинців, і закликали представників уряду утримуватися від насильства.

 

Політики–республіканці критикують президента Джо Байдена за «слабку реакцію». Сенатор від штату Флорида Марко Рубіо у твітері звертається до президента США, щоб той надав більшу допомогу протестувальникам, бо «ситуація виходить з-під контролю».


Тим часом речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що Москва «пильно стежить» за ситуацією «на Кубі та навколо неї» і вважає «неприпустимим втручання у внутрішні справи суверенної держави».