«Гаряча проблема»: що провокує цистит та головна помилка його лікування

13.07.2021
«Гаряча проблема»: що провокує цистит та головна помилка його лікування

Різкий біль у сечовому міхурі — один із найбільш промовистих ознак циститу. (Фото з сайту medportal.net.)

Жінки вразливіші до недуги у п’ять разів...

Різкий біль унизу живота, «тягнучий» біль у попереку і прискорене сечовипускання, яке супроводжується різким болем... Так проявляє себе цистит.

 

Ця недуга, за спостереженнями лікарів, переважно трапляється у жінок — у п’ять разів частіше, ніж у представників сильної статі. За словами лікаря-уролога Валентини Крайнікової, це пов’язано з анатомічною структурою уретри та її розташуванням.

 

«Жіноча уретра коротка і широка, тож може слугувати «вхідними воротами» для будь-якої інфекції, — пояснює лікарка. — А цистит — це інфекційне запалення сечового міхура. Чоловіки хворіють на цистит рідко, і часто це ускладнення якогось іншого захворювання — простатиту чи уретриту».


Недугу спричиняють бактерії, які проникли в сечовий міхур. У більшості випадків збудниками циститу є кишкова паличка, стафілококи і стрептококи. Бактеріям зазвичай сприяють провокуючі фактори, пояснює Валентина Петрівна.

 

Один iз них — переохолодження, навіть незначне і нетривале. І необов’язково на вулиці має бути дуже холодно. Достатньо бодай кілька годин посидіти на прохолодному — на землі, камені, на металевій поверхні, щоб спровокувати цистит.


Інші фактори–провокатори недуги — знижений імунітет, нехтування правилами гігієни, хірургічні втручання у гінекологічній сфері, закрепи, які порушують функцію сечового міхура.

Про гострі спеції і солоні страви краще забути

Головна помилка, якої допускаються хворі на цистит, — самолікування. Для правильної терапії, наголошує Валентина Крайнікова, необхідні протизапальні, імуномодулюючі, антибактеріальні, протигрибкові препарати. І підбирати ліки та дози має тільки фахівець.

 

Коли цистит має затяжний перебіг, лікар може запропонувати місцеве лікування (введення в сечовий міхур протизапальних лікувальних розчинів). Однак важливо пам’ятати: трави поліпшують загальний стан, але лікування мікрофлори вони не здійснюють.

 

Тож самими рослинними препаратами хворобу не вилікувати.


Лікарі застерігають: не можна завершувати курсу прийому препаратів раніше зазначеного терміну.

 

«Інакше отримаєте недолікований цистит, що часто призводить до хронічної форми, — наголошує лікар-уролог. — Цистит зазвичай лікується амбулаторно, тобто в домашніх умовах. Якщо ж хворий покладатиметься на поради друзів, рецепти з інтернету, недуга може перерости в гостру або хронічну стадію. Зазвичай курс терапії під контролем лікаря складає 5-7 днів».


На період лікування необхідно утриматися від гострих та солоних страв, перцю, спецій, які можуть викликати подразнення слизової оболонки та запалення сечового міхура. Лікар радить пити багато рідини — 2,5-3 літри на день. Врахуйте, що навіть після курсу антибактеріальної терапії вимивати залишки інфекції з організму доведеться ще тиждень. У цей період краще пити лужну мінеральну воду без газу, ягідні і фруктові морси, чай із молоком.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Лікарські трави — листя толокнянки (медвежі вушка), брусниці, берези, плоди шипшини — мають сечогінні властивості, допомагають зняти біль і дискомфорт у сечовому міхурі.

 

Про алкогольні напої в період лікування циститу доведеться забути — спиртне посилює неприємні симптоми. Таку саму дію мають копченості, солоні страви, маринади, гострі приправи, майонез, часник, хрін, гірчиця, перець. Застій сечі сприяє поширенню інфекції, тож у період лікування лікарі радять ходити в туалет не рідше 5-6 разів на день.

ПРОФІЛАКТИКА

Аби попередити цистит, лікарі радять дотримуватися особистої гігієни, позбутися звички терпіти, коли хочеться в туалет.

 

Приймаючи ванну, додавайте у воду олії евкаліпту та лаванди (якщо не маєте алергії на трави).

 

Носіть чисту, бажано бавовняну білизну, добре відпрасовану після прання. Дівчатам, що мають схильність до захворювання, краще відмовитися від трусів-стрінгів і не ходити з однією прокладкою цілий день.

 

Пийте сечогінні чаї та морси, зокрема з журавлини, — так ви промиватимете та знезаражуватимете сечовий міхур. Не сидіть на холодній поверхні — бетоні, пластикових сидіннях, лавках на вулиці. Улітку не купайтеся у водоймах зі стоячою водою.


І головне — зміцнюйте імунітет за допомогою правильного харчування, здорового способу життя. Відмовтеся від шкідливих звичок, вживайте якомога більше вітамінів, висипайтеся, візьміть за правило щодня гуляти на свіжому повітрі та хоча б півгодини займатися лікувальною фізкультурою.