Із елементами математики: вихід до «плей-оф» Євро-2020 із третіх місць залежатиме від різниці голів

23.06.2021
Із елементами математики: вихід до «плей-оф» Євро-2020 із третіх місць залежатиме від різниці голів

Данія вдома розгромила росіян та пробилась до плей-оф. (Фото з сайту football24.ua.)

Груповий етап Євро-2020 потроху завершується — уже точно відомі імена семи учасників «плей-оф», проте інтрига у боротьбі за останні путівки, на одну з яких претендує й українська збірна, обіцяє бути гарячою.


Фінальні матчі групової стадії відкривала пара Швейцарія — Туреччина: команди в очному протистоянні визначали, хто одразу їде додому, а кому дістанеться шанс на «плей-оф» iз третього місця у квартеті.

 

Сенсації не сталось: Шакірі і Ко впевнено обіграли турків, для яких Євро завершилось із нулем очок. Більше того, швейцарцям уже не треба чекати результатів інших поєдинків: набравши чотири бали та маючи позитивну різницю забитих-пропущених голів, вони забронювали собі місце в матчах на виліт.


Справжня інтрига була і у квартеті «В», де на друге місце претендували і росіяни, і фіни, і данці. Маючи «поул-позишн», наші північні сусіди примудрилися розгромно програти данцям та взагалі вилетіти з турніру. Натомість після двох поразок i втрати свого лідера Крістіана Еріксена данська збірна таки змогла оговтатись та заскочити в «плей-оф».


«Ми бились один за одного просто приголомшливо. Усі три матчі ми грали на високому рівні та заслужили пройти далі. Не уявляю, як футболісти впорались з тим, що сталось у першій грі. Ми були готові боротись до кінця», — не приховував радості головний тренер данської команди Каспер Юльманн.


У іншому поєдинку групи «В» бельгійці «на класі» обіграли фінів, скориставшись помилками дебютантів турніру, та добряче допомогли українській збірній, яка після поразки від Австрії змушена сподіватись на вигідні для себе результати інших команд.

 

Річ у тім, що, відповідно до формату, до матчів на виліт виходять чотири кращі команди з шести тих, які посядуть треті місця у своїх групах. Пропустивши двічі від бельгійців, фіни мають «мінусову» різницю голів (1:3) та поступились «синьо-жовтим» (4:5) у так званому «рейтингу третіх».


За підсумками матчів понеділка підопічні Шевченка йдуть на третьому прохідному місці у цьому переліку, проте ще не вирішена доля путівок у трьох квартетах. Зокрема, українців цілком влаштує, аби хорвати і шотландці в очній боротьбі за третю сходинку у групі «D» зіграли внічию.

 

Якщо ж гра завершиться перемогою когось із цих двох збірних, то команді Шевченка доведеться сподіватися на інший щасливий пазл. Тоді нашим футболістам доведеться чекати поєдинків середи, коли гратимуть команди з квартетів «E» та «F».


У першому випадку «синьо-жовтим» потрібен сценарій, за яким шведи не програють полякам, а в матчі Іспанія — Словаччина переможе одна з команд (при цьо­му поразка словаків не повинна мати хокейного рахунку).


Інший варіант: Португалія повинна зазнати розгрому від французів або ж угорці нокаутують команду Німеччини.


Зрештою, якщо «синьо-жовті» і заскочать до потягу під назвою «плей-оф», то все одно варто покращувати свою гру.

 

«Теоретичний шанс залишитися на турнірі у нас є. Будемо готуватися. Згідно з регламентом, ми повинні залишатися тут і тренуватися. Матч з австрійцями — це не той рівень футболу, який ми хочемо демонструвати», — резюмував Шевченко.

ТАБЛО

Євро-2020. 3-й тур. Група А. Швейцарія — Туреччина — 3:1 (Сеферовіч. 6; Шакірі, 26, 68 — Кахведжи, 62), Італія — Уельс — 1:0 (Пессіна, 39),
Підсумкове турнірне становище: Італія — 9, Уельс, Швейцарія — 4, Туреччина — 0.
Група B. Росія — Данія — 1:4 (Дзюба, 70 (пен.) — Дамсгор, 38; Ю. Поульсен, 60; Крістіансен, 80; Мехле, 82), Фінляндія — Бельгія — 0:2 (Градецкі, 74 (у свої ворота); Р. Лукаку, 81).
Підсумкове турнірне становище: Бельгія — 9, Данія, Фінляндія, Росія — 3.
Група D. 2-й тур. Хорватія — Чехія — 1:1, Шотландія — Англія — 0:0.
Турнірне становище: Чехія, Англія — 4, Хорватія, Шотландія — 1.
Група Е. 2-й тур. Швеція — Словаччина — 1:0, Іспанія — Польща — 1:1.
Турнірне становище: Швеція — 4, Словаччина — 3, Іспанія — 2, Польща — 1.
Група F. Угорщина — Франція — 1:1, Португалія — Німеччина — 2:4.
Турнірне становище: Франція — 4, Німеччина, Португалія — 3, Угорщина — 1.