Рекорди волинського Фаберже: на Тернопільщині експонують шедеври з яєчної шкаралупи

18.06.2021
Рекорди волинського Фаберже: на Тернопільщині експонують шедеври з яєчної шкаралупи

Експонати виставки. (Фото пресслужби Лановецької міської ради.)

У лановецькому Культурному центрі Єловицьких представили виставку ексклюзивних виробів уродженця Тернопільщини, волинянина Анатолія Бойка під назвою «Волинський Фаберже».

 

Так, iз легкої руки журналістів, називають і самого пана Анатолія, заслуженого майстра народної творчості України.

 

Як повідомляє пресслужба Лановецької міської ради, за 25 років творчої діяльності він самостійно опанував 17 мистецьких технік, три з яких авторські й не мають аналогів. Починаючи з 2007 року, вивчив усі стилі писанкарства та відповідні знаки і символи з часів Трипілля й до сьогодні.

 

Відтак розробив свій власний стиль — різьбу по шкаралупі з її оздобленням металом i камінням, встановивши у 2015 році рекорд України з цієї техніки. А минулоріч встановив світовий рекорд у номінації «Перша у світі авторська колекція з яєчної шкаралупи, оздобленої металом».

 

Є в Анатолія Бойка й два зов­сім свіжi світовi рекорди — 17 квітня цього року він просвердлив у курячому яйці 33 тисячі отворів, а в гусячому — 53 тисячі, вирізьбивши на них трипільські символи «Всевидяче око», «Мати-Берегиня» та «Знак безкінечності».


Упродовж свого творчого життя Анатолій Бойко представив 15 авторських виставок у різних регіонах України та понад 50 збірних на різноманітних мистецьких заходах, фестивалях і презентаціях.

 

Роботи митця експонують у Південній Кореї, Італії, Греції, Німеччині, Великій Британії, Франції, Японії, США, Канаді, Ірані, Туреччині. Він — член Всесвітньої асоціації художників, які «пишуть» по яєчній шкаралупі,  World Egg Artist Association.