Кандидат наук побив «слугу», а «Голос» розколовся - під куполом Ради нові бої і бійки

18.06.2021
Кандидат наук побив «слугу», а «Голос» розколовся - під куполом Ради нові бої і бійки

Щось на сесії пішло не так...

У сесійній залі Верховної Ради, де вже давненько не «чухали» кулаки, вчора сталася бійка між депутатами від фракції «Слуга народу» та «Опозиційна платформа — За життя!».

 

Олiї у вогонь пристрастей, що вирували в парламенті впродовж усього тижня, підлив голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, представник «Слуги народу» Микита Потураєв.

 

Виступаючи з трибуни, він заявив, звертаючись до ОПЗЖ:

 

«У нас запитали, коли закінчиться епоха бідності. Тоді, коли закінчиться епоха брехні. А епоха брехні закінчиться тоді, коли повсталий народ витягне цю фракцію (тобто ОПЗЖ. — Авт.), сукупні статки яких становлять річний бю­джет України, та розстріляє. На жаль, ми — демократична країна і мусимо діяти повільно, і знищувати вас політично разом з усіма іншими фракціями цього парламенту».


Після слів Потураєва біля трибуни дуже швидко зібралися групи підтримки від обох фракцій. Найактивнiшою в тій «масовці» була лисина свіжоспеченого кандидата наук Іллі Киви. Слово за слово — «науковець» зчепився зі «слугою» Миколою Тищенком.

 

Де в цей час був важковаговик «слуг» Василь Вірастюк, який тільки у вівторок отримав депутатське посвідчення і склав присягу, в тій катавасії було важко розібрати.

 

Але тепер принаймні можна здогадатися, навіщо «слугам народу» знадобилася найсильніша людина планети в сесійні залі — та для захисту! Зрештою, спікеру Дмитру Разумкову довелося оголосити 15-хвилинну перерву.   


Та найзапекліші бої цього тижня точилися в раді навколо поправок закону про мову, які передбачали скасування переходу на українську мову з 16 липня всіх фільмів і серіалів, які транслюють на телеканалах.


У понеділок, 14 червня, Микита Потураєв повідомив, що комітет не розглядатиме жодних змін.

 

«Від фракції немає жодних пропозицій щодо скасування закону про забезпечення функціонування української мови як державної, який був ухвалений 2019 року. Немає і пропозицій щодо якогось суттєвого перегляду норм цього закону. У тому числі й того, що стосується фільмів чи серіалів на телебаченні... Окремі депутати пропонували різні варіанти того, як може працювати «мовний» закон — з точки зору строків та інших несуттєвих моментів. Але в порядку денному нічого з цих пропозицій немає», — цитує Потураєва Укрінформ.


Але вже у вівторок депутат від «Європейської Солідарності» Володимир В’ятрович написав у фейсбуці:

 

«Про вагу слова Микити Потураєва. Вчора він заявляв, що Верховна Рада не розглядатиме жодних змін до закону про мову. Нині просунув свій проєкт змін цього закону в порядок денний сесії». І попередив депутатів: «Якщо ви зневажите Закон і відкриєте шлюзи для реваншу «русского міра», це спровокує новий мовний майдан».


Зрештою, спробу «слуг» запхати в законопроєкт 4107 «мовні» поправки вдалося зірвати. Але монобільшості таки вдалося протягнути в порядок денний сесії інші русифікаторські законопроєкти — 5554 і 5554-1.

 

За це проголосували 227 депутатів при необхідних 226. Це 212 «слуг», 10 позафракційних і, що було вже геть несподівано, 5 депутатів iз «Голосу» на чолі з Кірою Рудик і Ярославом Железняком. Без їхніх голосів рішення провалили б. Що, зрештою, призвело до розколу «Голосу».


На знак протесту частина депутатів партії вирішили вийти з «Голосу».


«Учора керівництво нашої партії та фракції фактично перетнуло червону лінію і зрадило інтереси своїх виборців та українців. Вони голосували за русифікацію, коли обіцяли захищати українську мову та культуру. Тому ми, десять народних депутатів — а це половина парламентської фракції «Голос», — хочемо заявити про створення окремого об’єднання «Справедливість», — повідомила нардеп Олександра Устинова.

 

До нового об’єднання ввійшли депутати: Лозинський, Шараскін, Клименко, Устинова, Пипа, Стефанишина, Бобровська, Цабаль, Юрчишин, Васильченко.