На букву «Ї»! У Тернополі розпочався унікальний мистецький фестиваль

16.06.2021
На букву «Ї»! У Тернополі розпочався унікальний мистецький фестиваль

16 червня у Тернополі розпочинається одна з голов­них культурних подій цього року — 8-й Мистецький фестиваль «Ї», який збирає відомих письменників, музикантів та артистів з усієї України і навіть з-за кордону.

 

Цього року серед гостей, приміром, Юрій Андрухович iз презентацією свого роману «Радіо ніч», брати Капранови з новим проєктом під назвою «Рута», Сергій Жадан, Тарас Прохасько, Олександр Ірванець, Юрій Іздрик, Андрій Любка, Мар’яна Савка, Дара Корній i багато інших талановитих літераторів. Музичними хедлайнерами фесту будуть такі популярні гурти, як  Vivienne Mort, Kalush та «Лінія Маннергейма».


Безумовно, що «Ї» — фестиваль передусім літературний, однак, як зазначив на пресконференції у Тернопільському пресклубі його директор Юрій Матевощук, унікальність заходу полягає якраз у поєднанні різноманітних жанрів мистецтва.

 

«Так, література відіграє в програмі ключову роль, адже найбільше подій пов’язані саме з нею, але ми завжди намагаємося зробити так, щоб різні жанри мистецтва поєднувалися між собою. Тому, як ви можете побачити з програми, на рівні з літературою представлено і музику, і живопис, і кіно, і театр», — сказав він.

 

І якщо 17 червня, наприклад, у тернопільському «Палаці Кіно» проходитиме кінодень сучасних українських стрічок, то всі вони відзняті на основі літературних творів.

 

А в цілому програма 8-го Мистецького фестивалю «Ї» — це яскравий мікс цікавих зустрічей, нових знайомств, ексклюзивних презентацій, кінопоказів, концертів, поетичних марафонів, виставок, перформансів та дискусій.

 

Відчуватиметься під час події і особливий молодіжний акцент. Оскільки 2021-й проголошено роком під гаслом «Тернопіль — молодіжна столиця України», то на фестивалі буде відразу декілька молодіжних сцен, проводитиметься й презентація молодіжної антології від Спілки письменників України «Молоді голоси».


Програма фесту  (він проходитиме з дотриманням усіх карантинних вимог) триватиме п’ять днів, а її заходи одночасно відбуватимуться у кількох локаціях центральної частини міста, як-от  у Тернопільському драматичному театрі імені Тараса Шевченка, «Палаці кіно», закладі «Na Пошті», бібліотеці-музеї «Літературне Тернопілля», ляльковому театрі тощо.

 

«Місія, яку сповідує наша команда — це разом зробити культуру потребою українців. Тому приходьте, дивуйтеся і підтримуйте нас, бо без вас не буде фестивалю «Ї»!» — закликав на пресконференції співзасновник фестивалю Василь Томчишин.