Віктор Ющенко: «Забери в нації дух — не буде нації»

08.06.2021
Віктор Ющенко: «Забери в нації дух — не буде нації»

Гостинний господар Віктор Ющенко. (Фото Ганни ВЕЛІГДАН.)

Минулої суботи успішних жінок із Business Woman Club приймав у музейному комплексі в Нових Безрадичах третій президент України Віктор Ющенко. Серед гостей були посли та консули іноземних держав в Україні, високопосадовці, власники бізнесу та інвестори як з України, так і з-за кордону.


Шановному товариству Віктор Андрійович презентував власний музей старожитностей, над яким він працює протягом багатьох років. У ньому можна побачити унікальну колекцію з 11 тисяч рушників, зібрану Віктором Андрійовичем. Кілька років тому третій президент навіть потрапив до Національного реєстру рекордів як власник найбільшої у світі колекції українських рушників.

 

Про ці обереги культурної пам’яті українців Віктор Ющенко може розповідати годинами. Він досконало знає техніки, символіку та місцеві особливості виготовлення українських рушників.


Наприклад, зі знанням справи розповідає, як з’явилися рушники в стилі брокар. У XIX столітті в Російській імперії, частиною якої на той час була Україна, з’явилося дешеве мило, яке вигототовляла фабрика француза Анрі Брокара. Мило загортали в папір, на якому з рекламною метою друкували схеми вишивок.

 

Вони швидко здобули популярність в Україні, де рушники і сорочки «зацвіли» пишними квітами, що до того було не притаманно нашій вишивці. «Квіти, знову квіти, там десь виноград. Практично кожна сільська дівчина мала за честь зробити рушник у брокарівській манері», — розповідає Віктор Ющенко. Власне, якраз у той період набуває популярності саме вишивка хрестиком.


На другому поверсі музею розташована портретна галерея видатних українців, яку зібрав брат третього президента Петро Ющенко. Це зображення видатних постатей українського державотворення — від княжої доби до сьогодення. Як наголошує Петро Андрійович, ця галерея за вагомістю стоїть на рівні державної символіки, адже об’єднує людей, без яких сьогоднішню Україну годі було б уявити.

 

«Дуже рада, що зі мною донька Іман, яка саме вивчає історію в школі і може тут побачити тих, про кого вона читає в книжках, — це як доторкнутись до тих подій, але з іншою емоцією», — ділиться враженнями, оглядаючи експозицію, перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

 


                                Гості взяли участь у висаджуванні дерев.


Українські музеї — це ті осередки, де українець сьогодні може відчути гордість. Бо українська спадщина, наголошує третій президент, надзвичайно потужна, вона свідчить про багатовікові традиції й унікальну культуру. На жаль, додає він, сьогодні велика частина українського спадку привласнена чужою державою. І не тільки української.

 

«Ми пам’ятаємо, яка могутня держава була на території сучасної Вірменії — Урарту. Але, щоб побачити її багатющу спадщину, треба їхати не до Вірменії, а в... російський Ермітаж», — каже Віктор Андрійович.


Обкрадені матеріально й духовно, ми й сьогодні не можемо впоратися з викликами, які через незасвоєні уроки минулого перед нами ставить сьогодення.

 

«Мені прикро, що ми на порядок дня знову виносимо питання, які ми, мені здавалося, вже обговорили і пройшли», — каже Віктор Ющенко, наголошуючи, що ці питання складні, але важливі й принципові. Йдеться про мову, історичну пам’ять, культуру, духовність — ті цінності, які ідентифікують і об’єднують націю.

 


                                        На кухні — Євген Клопотенко.
 

«Як говорив Володимир Даль, ні прізвище, ні віросповідання, ні кров предків не роблять людину належним до тієї чи іншої нації. Дух людини — ось де треба шукати приналежність його до того чи іншого народу. А дух проявляється думкою. На якій мові людина думає, до тієї нації й належить», — наголошує третій президент. І додає: «Сьогодні скільки бачиш колабораціонізму в різному розумінні — інформаційному, мілітарному, економічному. Багато ціни ми кладемо за те, що немає духу, національного усвідомлення, яке повинно буть у страждаючої від окупації сторони».

 

 

Учасниці Business Woman Club долучилися до ще однієї доброї справи — взяли участь у висадженні дерев у рамках глобальної ініціативи Greening of the Planet. Це велетенський екологічний проєкт, що цьогоріч навесні об’єднав понад два мільйони осіб зі 110 країн світу, які протягом одного дня висадили понад 5,5 мільйона дерев.

 

 

Звісно, які ж гостини без частування? Куховарив для учасників заходу відомий шеф-кухар i громадський діяч Євген Клопотенко. Він приготував одразу три борщі: улюблений борщ Тараса Шевченка (його родзинка в тому, що до страви додають рибу), а також борщ із реберцями і чорницями, а третій варіант — із печеними огірками. Кажуть, було смачно!


«Дякую Віктору Андрійовичу за гостинність і презентацію своєї унікальної колекції автентичних виробів i коротенький екскурс в історію творення держави України, — поділилася враженнями президентка Business Woman Club Ганна Крисюк. — За дуже короткий час, окрім нових знань з історії, ми встигли висадити дерева та посмакували смачним нетрадиційним українським борщем. Це був неймовірний день жіночої синергії та обміну досвідом».