Донька колишнього лідера Партії регіонів очолила харківський університет Каразіна

04.06.2021
Донька колишнього лідера Партії регіонів очолила харківський університет Каразіна

Донька покійного Кушнарьова Тетяна Кагановська дружить з Іриною Венедіктовою.

На виборах ректора Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна перемогла декан юридичного факультету Тетяна Кагановська.

 

Таким чином уперше за більш ніж 200-літню історію цього навчального закладу ним керуватиме жінка.

 

Новина цікава і тим, що ім’я переможця до завершення підрахунку голосів залишалося невідомим.

 

Таким чином у «Каразінському» завершилася тривала епоха незмінного ректора Віля Бакірова, який обіймав цю посаду з 1998 року. Свої повноваження він добровільно склав узимку, хоча за контрактом міг очолювати ВНЗ ще кілька місяців.


У змаганні за ректорське крісло Тетяні Кагановській склали конкуренцію декани фізичного, радіофізичного і фізико-технічого факультетів, відповідно, Руслан Вовк, Сергій Шульга та Ігор Гірка. З останнім вона вийшла до другого туру голосування й отримала на 226 голосів більше.


Усі четверо кандидатів у ході передвиборчої кампанії запевняли, що між ними немає нечесної боротьби і брудних ігор. Але самі вибори привернули чималу увагу громадськості, поділивши наукову і міську спільноту на два табори.

 

За Ігоря Гірку, наприклад, ратували кілька відомих бізнесменів, письменник Сергій Жадан і патріотично-демократична спільнота Харкова, яка терпіти не може номенклатуру як таку. Його підтримали також два декани-фізики, що вибули з перегонів.


У відповідь Тетяна Кагановська звинуватила своїх опонентів у застосуванні «не джентльменських правил». Але при цьому її саму, за словами конкурентів, негласно «просував» на гору пан Бакіров.

 

До речі, саме в роки його правління в університеті відкрили юридичний факультет, який очолила на той час 30-річна Тетяна Кагановська - донька Євгена Кушнарьова (відомого політика, одного з лідерів Партії регіонів, який загинув за нез’ясованих обставин на полюванні у 2007-му). Тут працювала викладачем Ірина Венедиктова до обрання генеральним прокурором.

 

«Безумовно ми дружимо, спілкуємося і підтримуємо стосунки, — прокоментувала свої теперішні контакти з чиновницею у ході виборів пані Кагановська. — Графік у неї напружений, зайвий раз не поговориш, навіть по телефону. Для мене важливо, що наші випускники і колеги знаходять достойні місця для реалізації своїх умінь i знань».


Новообрана ректорка визначила три напрями діяльності, яким приділятиме найбільшу увагу на високій посаді. Для початку вона планує нормативно врегулювати питання фінансової автономії для того, аби університет зміг самостійно розпоряджатися коштами.

 

Далі прагнутиме зацікавити приватний бізнес науковим потенціалом ВНЗ для того, щоб підприємці замовляли технічні і конструкторські розробки саме каразінським ученим.

 

«Ми також розраховуємо на підтримку народних депутатів у пошуку фінансування для будівництва спорткомплексу і університетської клініки, — додала вона. — Це наша головна мрія».


Сьогодні Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, за версією міжнародного рейтингу QS World University Rankings-2020, входить у ТОП-500 кращих університетів світу, займаючи 491-шу сходинку. Це найвищий показник серед усіх ВНЗ України.