Кінець суворої політики: Китай дозволить сім’ям мати троє дітей

02.06.2021
Кінець суворої політики: Китай дозволить сім’ям мати троє дітей

Мати багато дітей китайці вже відвикли.

Китай оголосив, що дозволить родинам мати до трьох­ дітей. Це означає кінець суворої політики щодо двох дітей у сім’ях країни.

 

За повідомленням державної інформ­агенції «Сіньхуа», таку зміну схвалив президент Сі Цзіньпін на засіданні політбюро.


Це відбулося після того, як перепис, який проводять раз на десять років, показав, що населення Китаю зростало найповільнішими темпами за останні десятиліття.

 

Це пов’язано з нульовим практично зростанням китайського населення за підсумками перепису 2020 року. Зростання менше одного відсотка населення — це близько до ситуації скорочення.

 

Перепис населення Китаю, опублікований на початку травня, показав, що минулого року народилося близько 12 мільйонів немовлят, тоді як у 2016-му — 18 мільйонів. І це найнижча кількість дітей з 1960-х років.


Після оприлюднення даних перепису населення суспільство очікувало, що Китай пом’якшить правила своєї сімейної політики, зазначає Бі-Бі-Сі. У 2016 році китайський уряд дозволив парам мати двох дітей замість однієї.

 

Таке обмеження було встановлене ще в 1979 році для уповільнення зростання населення. Сім’ї, які порушили це правило, платили штрафи у розмірі кілька десятків тисяч доларів, могли втратити роботу. Іноді жінок змушували до абортів.


Обмеження народжуваності призвело до нестачі робочих рук, перш за все тому, що молодих працездатних людей було фізично мало.

 

До того ж, для єдиної дитини кожна родина хотіла найкращого майбутнього — дітей намагалися відправити на навчання в престижні виші, в тому числі за кордон, щоб вони згодом мали більш статусну роботу.

 

Через це зараз стрімко зростає вартість праці в Піднебесній, що негативно впливає на собівартість виробленої в КНР продукції. Крім того, посилюється перекос у кількості пенсіонерів та працездатного населення.


Хоча тепер компартія Китаю і дозволила родинам та жінкам народжувати трьох дітей для призупинення стрімкого старіння населення країни, але вже не всі цього прагнуть.

 

Цей захід має швидше політичний характер, ніж демографічний і економічний — у китайців змінилися пріоритети, і вони вже не хочуть заводити багато дітей, кажуть китаєзнавці. Втім, старіння Китаю не загальмує його економічне зростання, впевнені експерти.