Від аномальної спеки до штормових вітрів із грозами: синоптики дали прогноз погоди на літо

01.06.2021
Від аномальної спеки до штормових вітрів із грозами: синоптики дали прогноз погоди на літо

Після дощів є шанс зігрітися. (Фото з сайту aquaparkodessa.com.ua.)

Урагани з градом, вітер i зливи захопили у полон всю територію нашої країни, щасливо зруйнувавши міф про посуху, що нібито насувається на Україну.


Черговий циклон iз дощами прогулявся по західних, східних, центральних та північних областях, проте температура повітря при цьому впала несуттєво, що говорить на користь швидкоплинності природного катаклізму.


Згідно з новим довгостроковим прогнозом погоди на літо-2021, у найближчі три місяці нас чекає все розмаїття примх природи — від аномальної спеки під 40 градусів до штормових вітрів із грозами.


Метеорологи попереджають, що руйнівні процеси глобального потепління нікуди не поділися, вони підступно та поступово змінюють кліматичну систему життя в Україні.


— Навіть на півдні країни, попри те, що там уже поступово повітря прогрівається, вода у річках та у морі ще не набрала звичних плюс 20-24 градусів, — розповіла завідувачка відділом прикладної метеорології та кліматології Українського науково-дослідного гідрометеоінстітуту Віра Балабух.

 

— У Києві та області на початку червня похолоднішає градусів на п’ять та підуть дощі, але вже до середини першого літнього місяця негода відступить i комфортне тепло повернеться до жителів столиці.


За словами народного синоптика Наталії Діденко, прохолодні дощі трохи зіпсували киянам свято на День міста. та велика кількість вологи зараз користується неабияким попитом на полях, отож вона радує аграріїв, які вже перед­чувають рекордні врожаї зернових, овочів та фруктів.


Ближче до Трійці, а це 20 червня 2021 року, погода в країні нарешті стабілізується, сонце світитиме упереміш iз короткочасними дощами, що обов’язково порадує нас тривалим полуничним сезоном, а також великою кількістю петрушки, кропу та зеленої цибулі на ринках усіх регіонів України.


Літні дощі очікуються й у другій половині червня, а також  у середині липня і на початку серпня, коли можливі справжні бурі через те, що 35-градусна спека буде різко змінюватися грозами.


Найстабільнішим місяцем літа-2021 виявиться липень, на який не гріх і відпустку запланувати, адже саме у цей період опадів виявиться мінімальна кількість.


А ось традиційний «оксамитовий сезон»  може зіпсувати дощова погода, на яку очікують як у центральних областях України, так і у великих містах півдня, сходу та півночі країни.


Навіть на півострові Крим синоптики обіцяють спеку упереміш iз потужними грозами, що, втім, вельми позитивно відіб’ється на екології цього регіону після екстремальної посухи минулого року.