Коли «мотор» буксує: як не стати жертвою серцево-судинних недуг

18.05.2021
Коли «мотор» буксує: як не стати жертвою серцево-судинних недуг

Профілактика серцево-судинних захворювань збереже ваше здоров’я і життя. (Фото з сайту vz.kiev.ua.)

З віком серце стає вразливішим

Щороку у світі зростає кількість смертельних випадків, спричинених захворюваннями серцево-судинної системи. Більшість цих недуг спровоковані малорухливим способом життя, нераціональним ха­рчуванням, надмірними психічно-емоційними навантаженнями.

 

Додаються шкідливі звички: паління, зловживання алкоголем. Іншими словами, на розвиток хвороб впливають фактори, які переважно залежать від самої людини.


Подумайте, як часто ви стежите за тим, що їсте? Чи намагаєтесь зробити власне харчування здоровим і збалансованим? А тим часом саме харчування формує основу нашого здоров’я.

 

Лікар-кардіолог Валерій Нечипорук нагадує, що надмірно калорійна, жирна їжа — прямий шлях до жирових залишків і бляшок в артеріях, які трансформуються в атеросклероз. У такій ситуації плин крові венами й артеріями уповільнюється, виникають спазми і біль у серці, дошкульні головні болі, підвищується артеріальний тиск.


«Атеросклероз і артеріальна гіпертензія — найпоширеніші захворювання серця і судин, — наголошує Валерій Олексійович.

 

— Звужені судини перешкоджають повноцінному кровообігу, створюють додаткове навантаження на серце. Якщо це триває постійно — серце швидше зношується, гіпертрофується його м’яз. Так формується ішемічна хвороба серця: прямий наслідок звуження коронарних артерій. У результаті серцевий м’яз має гірше кровопостачання, йому хронічно бракує кисню».


Хвороби серця, за словами лікаря, можуть проявлятися по-різному. Багато залежить від віку і статі. «У молодому і середньому віці інфаркт міокарда частіше розвивається у чоловіків, — пояснює пан Валерій.

 

— Жінки більше ризикують отримати недугу з роками: у період постменопаузи жіночий організм стає вразливішим до серцево-судинних хвороб. Після менопаузи зменшується вивільнення жіночих статевих гормонів (естрогенів), що захищають судини від атеросклерозу. А вже у віці «після 65» частота захворювань серцево-судинної системи серед чоловіків і жінок майже однакова».


Із віком серце кожної людини стає вразливішим: стінки його потовщуються, м’яз не може повністю розслаблятися, знижується здатність до скорочення.

 

Водночас зменшується еластичність судин — вони стають щільнішими. Саме тому хвороби серцево-судинної системи (ішемічна недуга, артеріальна гіпертензія, порушення серцевого ритму) частіше зустрічаються у людей старшого віку.

Відмовтеся від смаженого і налягайте на овочі!

Велике значення для профілактики вроджених і спадкових серцево-судинних захворювань має здоров’я майбутньої мами. Важливо, який спосіб життя до і під час вагітності вона веде, чи регулярно обстежується у лікаря. Валерій Нечипорук застерігає: будь-які недоліковані інфекційні захворювання можуть провокувати ревматичні ускладнення і розвиток серцево-судинних недуг. Тоді як правильні харчові звички, стриманість у їжі, регулярні помірні фізичні навантаження допомагають запобігти атеросклерозу і гіпертонічній хворобі.


Що означає правильно харчуватися? Не потрібно вигадувати велосипед. Варто лише взяти за взірець схему збалансованого харчування і підлаштувати під неї свій раціон. Найвідоміша схема має вигляд піраміди. В її основі — злакові. Вище йдуть овочі та фрукти. Далі — білки (риба, м’ясо, молочні продукти). А на самій верхівці — тваринні жири, цукор, кондитерські вироби: цих продуктів слід або уникати, або споживати в незначній кількості.


Оскільки сучасна людина мало рухається, то велика кількість злакових може зумовити ожиріння. Тож у своєму раціоні їх слід зменшити на користь овочів та фруктів. Зауважте: в основі піраміди правильного харчування немає солодких булочок, цукерок, гамбургерів, піци тощо.


Серце працюватиме легко і довго, якщо ви вживатимете достатню кількість фруктів і овочів. Вони запобігають розвитку атеросклерозу. Для «перекусів» ідеально підійдуть горіхи та насіння, які не тільки тамують відчуття голоду, а й збагачують організм потрібними для серця вітаміном Е і ненасиченими жирами.


Серед овочів особливо корисні для нашого «мотора» томати й авокадо. Антиоксиданти, якими багаті томати, захищають серце від хвороб. Крім того, свіжі помідори — чудове джерело вітаміну С. Авокадо насичені корисними для серця жирними кислотами (омега–3) — тими ж, що й жирна риба. Постійне вживання дарів саду й городу зменшує ризик серцевих захворювань на 30%, переконані лікарі.


Крім того, для злагодженої роботи серця організм час від часу потребує жирної риби — скумбрії, тунця, лосося чи оселедця. Кислоти, що містяться в ній, сприятливо діють на судини, очищають і зміцнюють їх, запобігають утворенню тромбів.

 

До речі, у Норвегії, яка посідає одне з перших місць­ у світі за тривалістю життя, а смертність від серцево-судинних хвороб становить там лише 36% від загальної, споживають значну кількість риби, багатої на ненасичені жирні кислоти (омега-3). Норвежці їдять рибу майже щодня.


І кардіологи, і дієтологи одностайні: хочете жити довго і мати здорове серце — вилучіть iз раціону смажену їжу. Якщо не можете відмовитися від неї повністю — зведіть такі страви до мінімуму. Від «важкого» м’яса (свинина, баранина) бажано відмовитися взагалі. Достатньо перейти на м’ясо курей та індиків. У цих продуктах почерпнете потрібні серцю білки.


Лікарі радять включати до раціону зерновий хліб, віддавати перевагу нежирним молочним продуктам, готувати їжу на олії (найкраще — на оливковій).

Надмірна вага, куріння пришвидшують розвиток інфаркту

Одна з найскладніших недуг серцево-судинної системи — інфаркт міокарда. Як уберегтися від цієї неприємності? Кардіологи кажуть: важливо завжди пам’ятати про фактори, які пришвидшують розвиток інфаркту. І намагатися (за можливості) уникати будь-яких ризиків.


Скажімо, підвищений рівень холестерину в крові. Час від часу перевіряйте цей показник, зменшуйте кількість тваринних жирів у раціоні. Постарайтеся відмовитися від куріння. Ця шкідлива звичка дуже часто призводить до хвороб серця, в тому числі до інфаркту.


— Надмірна вага, малорухливий спосіб життя «ефективно» провокують інфаркт, — каже Валерій Нечипорук. — Необхідно якомога більше рухатися: гуляти, влаштовувати пробіжки. Щодо ваги, то найкраще для здоров’я, коли вона відповідає показнику — зріст у сантиметрах мінус сто.


Кардіолог нагадує, що важливо контролювати свій артеріальний тиск.

 

«Показник понад 140/90 мм ртутного стовпчика має стати приводом для консультації з лікарем», — нагадує пан Валерій. Хворим на діабет так само важливо стежити на рівнем глюкози у крові, дотримуватися спеціальної дієти.


Якщо маєте ішемічну хворобу серця, атеросклероз, то особливо мусите дотримуватися терапевтичних заходів, які призначає лікар. І, звісно, слід враховувати такий фактор, як спадковість. «Якщо хоча б у одного з ваших рідних (батьків, дідуся, бабусі) є захворювання серця, то ваш ризик захворіти на інфаркт зростає. Особливо якщо у родичів хвороба почалася до 55 років», — зауважує лікар.

«Перші ластівки» інсульту: порушення мови, затерпання кінцівок

Інша катастрофа, пов’язана з хворим серцем і судинами, — інсульт. Як розпізнати, що проблема насувається на людину?


— Найперша симптоматика — слабкість, порушення мови, сну, нездужання, нестандартні відчуття. А також неадекватна працездатність, коли плануєш звичні справи, а натомість нічого не доводиш до кінця. З’явився будь–який із цих симптомів — час бити на сполох, — застерігає лікар-невропатолог Уляна Лущик.

 

— Наближення інсульту повідомляє про себе періодичними розладами мозкового кровообігу. Навіть банальний гіпертонічний криз, якщо він проявляє себе не тільки значним підйомом тиску, а й нудотою, короткочасним відключенням свідомості, затерпанням кінцівок, порушенням мови, — це промовисті ознаки того, що мозку погано. Нейрохірурги називають такі симптоми «першою ластівкою». Якщо вчасно відреагувати на них, провести відповідне лікування, організм вам подякує. А якщо «господар» тіла проігнорував ці сигнали, то замість «ластівки» отримує госпіталізацію, реанімацію...


Нас ніколи не привчали до культури здоров’я. Але життя нині таке інтенсивне, і виживає в ньому той, хто достатньо уваги приділяє своєму здоров’ю, переконана фа­хівець. Організм працює сам по собі, якщо він у нормальному стані. Коли надходять від нього сигнали — це «дзвіночки» про неблагополуччя. І на них треба відразу реагувати.


Лікар звертає увагу на ознаки, які допоможуть розпізнати симптоми інсульту. Необхідно поставити перед потерпілим три прості завдання:


* Попросіть його ПОСМІХНУТИСЯ.
* Попросіть його ЗАГОВОРИТИ. Заохотьте вимовити одне просте речення, але чітко. Наприклад: «За вікном світить сонце».
* Попросіть потерпілого ПІДНЯТИ обидві руки.


Якщо людина не впоралася бодай з одним із цих завдань — негайно викликайте «швидку» й опишіть симптоми медикам. Ще один спосіб розпізнати інсульт — оглянути язик потерпілого. Якщо він кривий або неправильної форми, западає на той чи той бік — це теж ознака інсульту.

 

Про катастрофу з мозковим кровообігом може свідчити також раптова слабкість, потемніння в очах або зниження гостроти зору на одне око, нездатність розуміти мову, раптовий сильний головний біль, який може супроводжуватися нудотою і блювотою, порушення орієнтації у просторі, втрата стійкості та свідомості.

ВАЖЛИВО!

Що повинна знати людина, аби не допустити захворювань судин?


Тема рухливості актуальна нині як ніколи. Коли ми годинами сидимо за комп’ютерами, спілкуємося в онлайн-режимі — емоції є, а руху немає. Коли сідаємо за кермо машини, бо нам треба швидко пересуватися, тіло так само майже нерухоме.

 

Оскільки адекватних подразників немає, виникають застої в судинній системі. Тому знайдіть час для ранкової пробіжки, зарядки, плавання, якщо коротко — «полюбіть себе». Допоможіть своєму організму почуватися комфортно.