Україна опинилась в антилідерах Європи за кількістю померлих від коронавірусу за добу

18.05.2021
Україна опинилась в антилідерах Європи за кількістю померлих від коронавірусу за добу

Безлюдно i красномовно. (Фото з сайту bykvu.com.)

Під Верховною Радою активісти вимагали відправити у відставку міністра охорони здоров’я.

 

Учасники наполягали не просто на звільненні Максима Степанова, а й на ретельній перевірці його дій у боротьбі з епідемією.

 

За словами організаторів, це перша акція, куди не запрошували людей. Площа була порожня. Активісти принесли лише свічки та чорні стрічки — як нагадування про українців, які померли від коронавірусу.


Тим часом Україна — друга в Європі за кількістю померлих від коронавірусу за добу. Останній звітний день забрав життя 133 українців. На першому місці Росія. Там понад чотири сотні померлих.

 

За кількістю заражень Україна — на 16-му місці у світі. У лідерах залишаються Сполучені Штати, Індія та Бразилія. У Європі на першому місці — Франція. Нині на коронавірус у світі хворіють понад 18 мільйонів осiб.

 

Понад дві тисячі інфікувань підтвердили в Україні за попередню добу. Госпіталізували понад тисячу пацієнтів. Летальних випадків — 109. Найбільше нових хворих у Донецькій області. Лідерами за поширенням ковіду також є Рівненська та Сумська області.


Водночас у Міністерстві охорони здоров’я прогнозують четверту хвилю ковіду через поширення індійського штаму. Цей варіант вірусу агресивніший за інші види. Його вже виявили в Польщі, Румунії та інших країнах Європи.

 

Водночас вакцинованих в Україні — понад 918 тисяч. І практично всі вони отримали тільки першу дозу. Попри це, прогнози МОЗ оптимістичні — до кінця року планують зробити щеплення 70% дорослих.

 

Нагадаю, що раніше президент Зеленський поставив завдання вакцинувати більшість українців до Дня Незалежності.

 

«Коли задіємо всі 3 тис. 200 пунктів щеплень і 500 мобільних бригад, то кількість щеплень значно зросте. Ще в нас у планах відкрити в містах-мільйонниках вакцинальні центри. Наша спроможність — це робити близько 10 млн щеплень на місяць. Наразі лише питання в доступності та наявності вакцин», — повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.


А в уряді вже заявили, що продовжать адаптивний карантин до серпня. Локдаун поки що не планують. А якщо й вводитимуть жорсткі обмеження, то в кожному регіоні окремо, залежно від рівня захворюваності.

 

«Будуть чи не будуть нові локдауни, залежить від дисципліни, вакцинації та від того, як розвиватиметься ця пандемія взагалі у світі, будуть чи не будуть з’являтися нові штами. Це основні показники, я думаю, що інших показників, які вплинуть на адаптивну модель карантину, немає», — заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.