Давня мрія краєзнавців: в історичній будівлі Пирятинської міськради відкриють музей

18.05.2021
Давня мрія краєзнавців: в історичній будівлі Пирятинської міськради відкриють музей

Ідея розмістити в цій будівлі музей припала до вподоби багатьом. (Фото з офіційного сайту Пирятинської територіальної громади.)

Після того як керівництво та працівники Пирятинської міської ради переїхали до нового приміщення, постало питання, якою ж буде доля звільненої будівлі.

 

Як повідомила прес-служба міськради, цю тему обговорили на нараді, яку ініціював новий міський голова Андрій Сімонов. Одна з ідей отримала одноголосну підтримку: віддати історичне приміщення в центрі міста під музей.

 

Тим паче що Пирятинський краєзнавчий музей, маючи значний фонд, давно потребує більшої експозиційної площі. Відтак Андрій Сімонов дав доручення фахівцям міської ради підготувати відповідний проєкт рішення щодо передачі будівлі, про яку йдеться, на баланс управління культури, туризму та охорони культурної спадщини міськвиконкому.


Ідея розмістити музей у будівлі, яку займала міська рада, сподобалася й голові історико-краєзнавчого товариства Олександру Рудковському.

 

«Давня мрія краєзнавців про нове приміщення музею незабаром може стати реальністю, — поділився він радістю у фейсбуці. — В Пирятинському краєзнавчому музеї під час наради краєзнавців, керівництва сфери культури міста за участi гості з Києва Ольги Герасим’юк обговорили питання створення у звільненій історичній будівлі філії — Музею історії міста Пирятин.

 

Найперше варто продумати тематико-експозиційний план нового закладу. Завідувачка сектору туризму та охорони культурної спадщини Олена Гуленко запропонувала власне бачення організації простору майбутнього музею й порадила запросити для перепланування приміщення експертів. Працівники краєзнавчого музею та члени районного історико-краєзнавчого товариства готові до цікавої роботи над новим проєктом».


Голова Національної ради телебачення та радіомовлення — уродженка Пирятина Ольга Герасим’юк — також не втрималася, щоб не поділитися новиною на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук»:

 

«Увага! Думаю, це вперше за багато десятиліть у Пирятині вирішили передати будівлю міської ради в центрі міста, який роками запруджувався лише великими й малими аптеками та магазинами (як нібито люди тут народжуються лише для того, аби щось продавати й купувати), на створення в ній музею.

 

Щоб перевірити, чи не почулося й не привиділося, примчала до рідного міста й потрапила на нараду кількох ентузіастів, котрі зібралися у старому маленькому музеї будувати нові великі плани. Мене прийняли в команду.

 

Аплодую молодому меру Андрію Сімонову за таке фантастичне рішення. Історичній будівлі, про яку йдеться, понад сто літ. Згідно з однією з найбільш вірогідних версій, свого часу це був будинок місцевого продавця знаменитих швейних машин Zinger.

 

На першому поверсі була крамниця... Купила колись таку машинку й моя прабабуся Марія — зараз цей артефакт стоїть у моїй кімнаті й часом ніби розповідає мені про ті далекі дні якусь химерну байку...

 

На другому поверсі мешкав із родиною продавець цього чуда, наш далекий співгромадянин. Де його нащадки — ніхто не знає... І тепер тут буде музей! Пирятинці й заїжджі ходитимуть сюди мріяти й розгадувати загадки про себе, своїх рідних, про те, що досі несила було згадати. Із цього місця (вірю!) почнеться зсув у звичному рутинному житті. Словом, viva Пирятин! І ще одне: з Києва вже написали реставратори, що готові виїжджати обстежувати об’єкт».