Лихоманить медиків: під МОЗ вимагали виплатити зарплати

14.05.2021
Лихоманить медиків: під МОЗ вимагали виплатити зарплати

Медики розповідають, що побільшало тяжких хворих.

За попередню звітну добу 12 травня в Україні зафіксували 6 813 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. У порівнянні з минулим днем помітно зросла кількість госпіталізованих — 2 569 ( перед тим 1 349 осіб). Лідерами за поширенням ковіду є Київ, Рівненська та Полтавська області. Нині вся Україна – «жовта». При цьому столиця та ще вісім регіонів уже відповідають «зеленій» зоні.

 

Тим часом в уряді хочуть продовжити адаптивний карантин до серпня. Вводити локдаун по всій країні не планують. Якщо буде потрібно, суворий карантин запроваджуватимуть у кожному регіоні окремо — залежно від рівня захворюваності.


А лікарі скаржаться на брак кадрів та обладнання. Медики розповідають, що побільшало тяжких хворих. Серед них багато молодих людей. І від осені майже всі госпіталізовані потребують кисню.
А ще медики скаржаться на малі зарплати та затримки з виплатами. Під Міністерством охорони здоров’я вони зібралися у середу на протестну акцію. Прийшли не з пустими руками, а з продуктами. Так символічно хотіли показати, що на свою зарплату можуть купити медпрацівники, а що доступно керівникам.


Медсестри розповідають, що їхня зарплата нижча за середню по Україні. І навіть її не отримують вчасно — через затримки з фінансуванням від Національної служби здоров’я. До учасників акції вийшов міністр Максим Степанов. Визнав, що проблема є. Каже, вирішувати її потрібно законодавчо.


Зарплати в сфері медицини після весняного локдауну знизились. Це дані кадрового порталу grc.ua. Попри навантаження на медичну систему та нестачу персоналу, зарплати медиків наприкінці квітня зменшились, у порівнянні з початком місяця, на півтори тисячі гривень, і зараз середня зарплата медиків по країні становить 13 тисяч гривень.