Фінал Ліги чемпіонів перенесли зі Стамбулу до Лісабону

14.05.2021
Фінал Ліги чемпіонів перенесли зі Стамбулу до Лісабону

Фінал ЛЧ-2021 за участі «Челсі» та «Манчестер Сіті» готуються прийняти в Порту. (Фото з сайту sport.bigmir.net.)

Епідемічний форсмажор змусив УЄФА провести кінцівку попереднього розіграшу Ліги чемпіонів у формі «фіналу чотирьох», у Лісабоні. Фіналісти цьогорічного розіграшу ЛЧ також вирушать до Португалії, хоча, за попередніми планами, головний матч турніру мав прийняти Стамбул.

 

Європейський футбольний союз офіційно заявив, що фінал ЛЧ-2021 перенесено з «Олімпійського стадіону Ататюрка» на арену «Драгау» в Порту. «Після року, котрий пережили вболівальники, було б неправильно позбавляти їх можливості на власні очі побачити свої команди у найважливішій гри сезону. Приємно, що вдалося знайти компроміс», — заявив президент УЄФА Александер Чеферін.

 

Нагадаємо, що у фіналі ЛЧ-2021 зіграють дві англійські команди – «Челсі» та «Манчестер Сіті» і для фанатів обох команд організатори передбачили 12 тисяч квитків. У  Туреччині вже готувалися до широкого прийому гостей, завбачливо скасувавши вимогу для туристів пред’являти на кордоні негативний ПЛР-тест. Натомість уряд Великої Британії днями включив Туреччину до списку «червоних» країн, після повернення з яких потрібно провести десятиденний карантин у готелі за свій рахунок.


З огляду на ці обставини в УЄФА хотіли провести фінал на Туманному Альбіоні, для цього розглядали локації в Лондоні та Бірмінгемі. Утім британський уряд відмовився послабити карантинні вимоги для кількох тисяч поважних гостей — спонсорів, європейських футбольних функціонерів, VIP-персон тощо. Відтак у Європейському футбольному союзі, як і рік тому, знову згадали про Португалію, котра однією з перших у Європі серйозно послабила протикоронавірусні обмеження. На 50-тисячному стадіоні «Драгау» в Порту 29 травня готуються прийняти близько 20 тисяч глядачів, переважна більшість яких прибуде з Великої Британії підтримувати «Манчестер Сіті» та «Челсі».


Останніми ж днями обговорювала футбольна Європа не лише місце проведення фіналу ЛЧ-2021.


Повідомляється, що УЄФА розпочало дисциплінарне провадження проти «Реала», «Барселони» та «Ювентуса», котрі відмовилися виходити зі скандального проєкту під назвою «Європейська Суперліга».


На відміну від дев’яти інших топ-клубів Старого світу, котрі вибачилися перед європейському футбольною сім’єю за свою розкольницьку діяльність й залишили лави учасників ЄСЛ, три вищезгадані гранди зберегли вірність ідеї «грандіозного футбольного шоу».


Тепер ідейним натхненникам Європейської Суперліги загрожує дворічна єврокубкова дискваліфікація.


Хоча, не виключено, УЄФА все ж спробує мирно домовитися з грандами-відступниками, адже Ліга чемпіонів без «Реала», «Барси» та «Юве» миттєво втратить свій колорит. Щодо клубів, які швидко відмовилися від ідеї створення альтернативної Суперліги, то як відкуп за свою провину їм доведеться заплатити штраф — 15 мільйонів євро.