В Україні від коронавірусу щеплено лише 866 тисяч людей

12.05.2021
В Україні від коронавірусу щеплено лише 866 тисяч людей

Вакцинуватися не обов’язково саме там, де заключена декларація з сімейним лікарем.

За останній період в Україні помітно знизилася кількість нових захворювань на коронавірус: якщо позаминулого тижня виявили 55 605 випадків, то минулого — 36 389, тобто різниця у майже 20 тисяч.

 

Найвтішніше, що  зменшилося число госпіталізацій: з 19 237 позаминулого тижня до 14 480 за останній тиждень. На лікарняних ліжках нині перебуває теж немало — близько 29 тисяч хворих із коронавірусом чи підозрою на нього. Утім на піку третьої хвилі цифра сягала більше 49 тисяч осіб.


За останню звітну добу 10 травня в Україні діагностували 2 208 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, госпіталізували 1 084 особи, померли 119 хворих, одужали 8 617 осіб, така офіційна статистика. Щоправда, і тестувань зробили лише  21 974. Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Донецькій (325), Харківській (213), Дніпропетровській (191), Запорізькій (169) та Миколаївській (132) областях. У Києві — 98.


На порозі — індійський штам коронавірусу, який є ще небезпечнішим та агресивнішим за південноафриканський та британський. Цей вірус характеризується надважкою клінічною картиною, з ураженням не тільки органів дихання, а й шлунково-кишкового тракту та нирок. У пацієнтів спостерігається важка інтоксикація. За повідомленнями індійських ЗМІ, також є випадки сліпоти та мікромікозу — некротичних уражень слизових оболонок носа та горла.  


Індійський штам коронавірусу вже зафіксували у Польщі, Румунії, інших країнах Європи. Згідно з даними  платформи Gisaid, де країни можуть обмінюватися даними про віруси, штам з Індії виявили майже в 40 країнах. Його називають «подвійним мутантом», тому що несе дві небезпечні мутації — E484Q і L452R, які можуть зробити вірус більш заразним і допомогти краще ухилятися від захисту організму. В Ізраїлі виявили випадки індійського штаму коронавірусу навіть у тих людей, які були щеплені проти COVID-19.


Однак вакцинація лишається дієвим способом уникнути зараження або пом’якшити перебіг захворювання. Міністр Максим Степанов мріє, що загалом Україна має отримати 42 мільйони доз вакцини у 2021 році, вони вже законтрактовані; до кінця травня очікують 1,4 млн доз по COVAX.  Якщо не виявиться, що знову обіцянки-цяцянки... Доконаного виду те, що за останні 10 днів отримали мільйон доз вакцини компанії Sinovac, а також за ініціативою COVAX — 267 тисяч доз вакцини AstraZeneca; 117 тисяч доз вакцини Pfizer.


Загалом в Україні від початку вакцинації наприкінці лютого щеплено лише 865 590 людей. Із них завершили вакцинацію, тобто отримали дві необхідні дози, лише 695 осіб (напередодні таких  було 446).


Тим часом ще 7 травня головний санітарний лікар Віктор Ляшко на брифінгу наголосив, що наявність декларації із сімейним лікарем не є обов’язковою умовою для вакцинації проти COVID-19. Тому пацієнти можуть самостійно звертатися по отримання вакцини.


У МОЗ переконують, що записатися на щеплення можна у будь-якому зручному пункті щеплення. А вакцинуватися не обов’язково саме там, де заключена декларація з сімейним лікарем.

 

Під час вакцинації пацієнту необхідно мати при собі документи, що посвідчують особу.  Якщо вам відмовили у проведенні щеплень саме через декларацію, про такий інцидент потрібно повідомити. Зокрема можна зателефонувати у контакт-центр МОЗ — 0 800 60 20 19 або НСЗУ — 16-77.