Наклеп на сонце: відновлювана енергетика не належить олігархам

12.05.2021
Наклеп на сонце: відновлювана енергетика не належить олігархам

Сонце світить усім — і зігрівати має також усіх. (Дитячий малюнок із сайту rentechno.ua.)

Будь-яка нова технологія викликає плітки та різні міфи, які народжуються від незнання. Саме так трапилось і з відновлюваною енергетикою.

 

Як вважають у компанії «Атмосфера» та секретаріаті Асоціації сонячної енергетики України, відновлювана енергетика — це не тільки світовий пріоритет та необхідність з огляду на кліматичну кризу, а також рівні можливості для всіх жителів громади інвестувати у розвиток енергоефективності, обираючи власні «зелені» рішення для домогосподарства та бізнесів.

 

На думку експертів асоціації, настав час спростувати хибні уявлення про ВДЕ і відповісти, чи зможе нетрадиційна енергетика на всі сто відсотків забезпечити сучасну економіку та всіх гравців енергоринку. При цьому аналітики зауважують: досягти такого результату в Україні цілком можливо. Єдине, що нас відділяє від чистої мети, — це віра у міфи.

Міф №1. Відновлювані джерела енергії не можуть забезпечити енергетичні потреби споживачів, особливо в темний час доби або у безвітряну погоду

Дійсно, сонячні панелі не працюють вночі, а вітряним турбінам потрібен хороший вітер. Але технології розвиваються неймовірно швидко. Останні інновації в технологіях зберігання також додаються до енергетичної «суміші», яка підтримує розвиток ВДЕ.

 

Вже були зроблені величезні технологічні стрибки вперед, тому немає сумнівів щодо високої ефективності й економічних переваг акумуляторів. А більшість «гібридних» систем із акумуляторним накопичувачем здатна ізолюватись від мережі під час відключення електроенергії і забезпечувати певний рівень резервного живлення.


Прогнози вже найближчого майбутнього дозволяють сподіватися, що невдовзі електромобілі стануть звичними для всіх громадян, їх можна буде об’єднати в мережу, щоб використовувати як додаткову батарею — і домогтися транспортування енергії. Завдяки такій автоматизованій системі smart grid батареї від електромобілів живлять будинок, який насамперед заряджає їх від мережі або сонця.

 

Також можливим є використання синергії кількох відновлюваних джерел — сонячних, вітрових, малих гідроелектростанцій та станцій на біомасі. Усе це разом дозволяє протягом року комфортно «жити» цілком на відновлюваній електричній та тепловій енергії не тільки мешканцям приватних будинків, а й цілим містам!

Міф №2. Відновлювана енергетика — здобич олігархів

Усе частіше у суспільстві ширяться песимістичні думки про користь «зеленої» енергетики через хибне уявлення про структуру гравців енергоринку. Насправді ж сектор відновлюваних джерел енергії не є монополією декількох олігархів, а, навпаки, є одним з найбільш диверсифікованих за власністю та конкуретноспрожністю на ринку. На сьогодні в Україні продає в мережу чисту електричну енергію понад тисяча промислових сонячних, вітрових, малих гідроелектростанцій та генерація на біомасі.


«Насправді проблема полягає у відсутності системних енергетичних реформ. І саме відновлювана енергетика може стати одним із вагомих факторів для виходу світу з системної екологічно-економічної кризи. Зокрема, якщо робити наголос саме на розвитку розподіленої генерації, а не великих ВДЕ-об’єктах, які, на жаль, асоціюються з олігархами в Україні», — каже координаторка київського бюро програми «Зміна клімату та енергетична політика» Фонду ім. Гайнріха Бьолля Бюро Оксана Алієва.


Згідно з даними НКРЕКП як державного органу регулювання у сферах енергетики, в Україні станом на 1 травня 2021 року є три лідери з найбільшою встановленою потужністю у секторі ВДЕ.


1-ше місце (70,3%): потужність у 4417 МВт була встановлена 700+ незалежними компаніями різного спрямування, що не входять у активи ТОП-10 найбільших власників.
2-ге місце (склало лише 17,3%): 1085 МВт — група ДТЕК.
3-тє місце (12,4%): 779 МВт були встановлені 29 931 власниками домогосподарств.


Понад це завдяки власному споживанню та малій генерації, встановленню власних СЕС домогосподарства можуть отримати автономність від загальної електричної мережі, а підприємства — масштабувати свій бізнес, додаючи необхідну потужність у майбутньому.

Міф №3. «Зелена» енергія ніколи не зможе перевищити частку використання викопного палива

Згідно зі щорічним звітом компаній Ember та Agora Energiewende, минулого року європейці вперше отримали більше електроенергії з відновлюваних джерел, ніж із викопного палива. У звіті, який відстежує енергетичний сектор ЄС із 2015 року, було встановлено, що відновлювані джерела енергії постачали 38% електроенергії у 2020 році, порівняно з часткою викопного палива, яка становила 37%.


Зміни відбулися, оскільки в Європейському Союзі зросла кількість інших джерел відновлюваної енергетики, насамперед енергія вітру та сонця. З 2015 року обидва джерела зросли майже вдвічі, і станом на минулий рік на них припадала п’ята частина виробництва електроенергії в країнах ЄС. Отже, потужність вугілля минулого року знизилася на 20%, склавши лише 13% електро­енергії, виробленої в Європі.


«Європа покладається на вітер та сонячну енергію, щоб забезпечити поступове припинення видобутку вугілля до 2030 року, а також припинення видобутку газу, заміну атомних електростанцій та вирішення зростаючих потреб у електроенергії від електричних автомобілів до теплових насосів», — стверджує старший аналітик британського аналітичного центру Ember та провідний автор звіту Дейв Джонс.

Міф №4. Сонячні панелі мають короткий термін експлуатації та шкодять дахам будівель, на яких встановлені

При професійному монтажі пошкодження даху від встановлення сонячної електростанції ніколи не трапляється. Професійні монтажні бригади не будуть брати до роботи ті об’єкти, які за технічними показниками не підходять для встановлення станції. Інженерно-конструктивний огляд покрівлі визначить, чи зможе вона витримати додаткову вагу сонячної панелі. Для більшості сонячних споруд будуть потрібні отвори в даху для кріплення стійок, але герметики на цих отворах запобігатимуть протіканню даху.


Сучасні панелі надзвичайно міцні та довговічні, а елементи, що виробляють електроенергію, захищені товстим склом промислового типу. Панелі призначені витримувати вплив граду діаметром до трьох­ сантиметрів та інших суворих погодних умов. Ця продукція побудована на десятки років. Насправді кожна система сонячних панелей, яка продається через такі компанії-інсталятори, як «Атмосфера», отримує від 5 до 15 років гарантії. Місією цієї компанії є створення екосистеми для ефективного розгортання розподіленого енергозабезпечення для власного споживання.


Якщо споживач працює з кваліфікованими, ліцензованими партнерами, нікому не доведеться турбуватися про пошко­дження даху. Історії пошкодження покрівель після встановлення обладнання для сонячної енергетики показують, що причиною, як правило, є недосконалий монтаж або ж компанія встановлює сонячну панель на даху, який перебуває в аварійному стані.

Міф №5. Сонячні панелі вимагають регулярного і складного обслуговування

Сучасні панелі міцні, довговічні та потребують лише легкого очищення водою для видалення пилу або сміття, що може накопичуватися. При середній кількості опадів в усіх областях України більшість панелей самоочищаються, але залежно від місцевих погодних умов та навислих гілок дерев панелі можуть вимагати незначної чистки.

 

Навряд чи це буде щорічною вимогою, але щорічна перевірка гарантує, що панелі не втратять свою ефективність через бруд.

Міф №6. Використання сонячної енергії занадто дороге, а інвестор ніколи не поверне свої інвестиції

Термін окупності сонячних батарей у більшості будинків становить 4-6 років. Для підприємств, які працюють протягом дня, окупність може становити навіть 3-4 роки. Це є непоганим фактом, беручи до уваги, що термін служби сонячної станції становить понад 20 років, а більшість виробників пропонують до 10-15 років гарантії.


Сонячні станції для приватного споживання поділяють на три типи: мережеві станції (працюють без акумуляторних батарей, є недорогим варіантом завдяки економії на компенсації власного споживання); автономні станції (є не надто дорогими, при цьому забезпечують не тільки економію, а й енергобезпеку завдяки акумуляторним батареям) і нарешті гібридні станції (мають резервне електропостачання на випадок зникнення мережевої електрики.

 

Такі станції поєднують власне споживання і тимчасову автономність, підходять для приватних будинків і малого бізнесу з регулярними перебоями в електропостачанні).


Причому інвестувати можна частинами: спочатку встановити фотомодуль та гібридний інвертор (60% вартості станції), а акумулятор можна докупити пізніше.

Міф №7. Сонячні батареї токсичні й не підлягають переробці

Заяви про токсичність сонячних панелей походять від застарілих тонкоплівкових або «аморфних» сонячних панелей.

 

Такі малоефективні панелі старшого покоління були на ринку приблизно до 2010 року, але швидко застаріли через значні досягнення у кремнієвих кристалічних сонячних елементах, які виявилися набагато ефективнішими. Приблизно 96% усіх сонячних панелей, встановлених у всьому світі, складаються з кремнієвих кристалічних фотоелементів, укладених у полімерний матеріал та захищених скляною фасадною панеллю й алюмінієвим каркасом.


До того ж утилізація сонячних панелей стає все більш затребуваною галуззю. Завдяки легкоперероблюваним матеріалам, таким як алюмінієві рами, у всьому світі будують безліч заводів для переробки.

 

Наприклад, у Європі французька компанія з регулювання відходів Veolia відкрила перший спеціальний завод із переробки сонячних панелей на півдні Франції. Це підприємство здатне відновити та переробити 95% всіх вироблених для цього ринку матеріалів.

Міф №8. Домашня мережева сонячна електростанція перевантажує енергомережу і від неї страждають сусіди

Усе зовсім навпаки! Домашні мережеві електростанції розвантажують мережу: вони генерують електроенергію, а не споживають її. Другорядними споживачами надлишків згенерованої сонячної енергії є також і сусіди власника приватної станції.

 

Понад це, якість електроенергії від СЕС, як правило, краща за ту, що доходить до споживачів через ланцюжок підстанцій і застарілих ліній електропередач. Таким чином, під час роботи сонячної станції сусіди відчують значну стабілізацію електрики у своїх розетках і задоволення від того, що користуються «зеленою» чистою енергією.


Отож, найпоширеніші міфи про відновлювану енергетику вкотре розкрито. Зараз сонячні панелі стають більш доступними, а технологічні пристрої продовжують автоматизувати наше життя, додаючи нові та більш енергоефективні рішення для власних споживачів, ніж будь-коли. Хіба лише, якщо ви твердо вірите в ідею Ілона Маска зробити Марс іншою придатною для життя планетою, пам’ятайте, що у цьому Всесвіті насправді немає «Планети Б».