Прикусити «язика»: у Харкові чиновники і депутати масово нехтують українською

07.05.2021
Прикусити «язика»: у Харкові чиновники і депутати масово нехтують українською

Айна Тимчук регулярно виступає і дає інтерв’ю пресі російською.

Досить неприємну історію пережив днями депутат Харківської обласної ради від партії «Європейська солідарність» Олександр Дорошенко.

 

Він узяв слово для того, аби висловитися з приводу ситуації в аграрно-промисловому комплексі регіону, але потрапив у мовний скандал.

 

Тобто продовжив виступ російською після того, як із зали його попросили говорити державною.

 

Пізніше у фейсбуці він пояснив ситуацію тим, що на трибуну вийшов уперше, тому неабияк розхвилювався і «не зміг донести свою думку українською».


Можливо, цей інцидент і не отримав би широкого розголосу, якби харківські депутати масово не порушували вітчизняне законодавство. З цього приводу вже висловився Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

 

Нещодавно він отримав скаргу, в якій ішлося про аналогічну ситуацію, що мала місце на сесії міської ради. Причому мовне законодавство там порушували не лише рядові депутати, а й секретар та члени виконкому.

 

«Цей випадок не залишиться без уваги, — пообіцяв омбудсман. — Будуть вжиті всі можливі заходи реагування, передбачені законом».


Дісталося на горіхи цими днями і голові Харківської облдержадміністрації Айні Тимчук. Волонтери організації «Мова. Харків» повідомили Тарасу Кременю про те, що чиновниця регулярно виступає і дає інтерв’ю пресі російською. Той уже звернувся до неї за роз’ясненням, пригрозивши звільненням.

 

«Якщо протягом року ми побачимо аналогічні порушення, то будемо не лише вимагати виконання закону, а й поставимо питання про відповідність посаді, яку вона обіймає, — сказав омбудсман. — Не виключаю, що в нас ще залишилися чиновники, які використовують не державну мову. Але треба розуміти, коли саме це відбувається — у робочий час чи в побутовому спілкуванні».


Аби навести в мовному питанні лад, Тарас Кремінь має намір використати модель, яку свого часу обрали країни Балтії.

 

Там громадяни, які влаштовуються на роботу до будь-якої установи, разом з іншими документами мають подати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Про це омбудсман повідомив в інтерв’ю виданню «Фокус».  


«Ми тісно співпрацюємо з мовними інспекціями Литви, Латвії, Естонії, — сказав він. — І в них із таким сертифікатом йдуть не тільки на державну службу. Коли громадяни подають документи на роботу до будь-якої установи, то докладають сертифікат на рівень володіння національною мовою. Інакше такий громадянин буде вічним безробітним».


Уповноважений також нагадав, що, відповідно до Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», з 16 липня 2021 року в Україні має розпочатися екзаменування на рівень володіння державною мовою для державних службовців та осіб, які мають намір набути громадянство України.

 

Як повідомляла "УМ", керівництво міськради Харкова вперто відмовляється прибирати зі стіни в холі мерії  орден Леніна, попри закон про декомунізацію.