Відрізати від SWIFT і не купувати нафту та газ: нова жорстка резолюція Європарламенту проти Росії

30.04.2021
Відрізати від SWIFT і не купувати нафту та газ: нова жорстка резолюція Європарламенту проти Росії

Жозеп Боррель наголошує, що держави ЄС мають зберігати єдність у політиці щодо РФ.

У Європарламенті 28 квітня дискутували про відносини з Росією. Перед євродепутатами також виступив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

 

За результатами дискусій Європейський парламент підготував резолюцію, в якій перераховані заходи тиску на Росію через ситуацію в Україні, Олексія Навального і «російськi атаки в Чеській Республіці».

 

Розгляд і прийняття резолюції мав відбутися у четвер, 29 квітня. На момент верстки номера результат ухвали ще не був відомий.

Резолюція: згадати все

Проєкт резолюції опублікований на сайті Європарламенту. У документі, зокрема, міститься підтримка «незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України», «підтримка політики ЄС щодо невизнання незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя» і вітаються «всi обмежувальні заходи, ухвалені ЄС у результаті незаконної анексії».


Депутати закликають «до негайного звільнення всіх незаконно затриманих і ув’язнених у (російських) в’язницях українських громадян», висловлюють «співчуття з приводу порушень прав людини, скоєних в Криму і на окупованих територіях на сході України, а також широкомасштабного надання російського громадянства громадянам у цих районах».

 

Європарламент «підкреслює, що російські посадовці, чиї дії або бездіяльність призвели до військових злочинів в Україні (...), повинні будуть постати перед міжнародним кримінальним правосуддям».


Європарламент «висловлює жаль з приводу нинішнього стану відносин між ЄС і Росією, викликаного російською агресією і триваючою дестабілізацією України, ворожою поведінкою по відношенню до держав-членів ЄС», а також «значного погіршення ситуації в сфері прав людини (...) в Росії»; «рішуче засуджує ворожу поведінку Росії в Європі і закликає її уряд покласти край цій діяльності, яка порушує міжнародні принципи і норми і загрожує стабільності в Європі».


Європейський парламент, «як і раніше, глибоко стурбований значним нарощуванням російських збройних сил на кордоні з Україною і в незаконно окупованій Автономній Республіці Крим».

 

Також у резолюції наголошується, що «дружні країни повинні активізувати свою військову підтримку Україні», «що відповідає статті 51 Статуту ООН, яка допускає індивідуальну та колективну самооборону»; «закликає Росію вивести свої війська з Донбасу і повернути Україні контроль» над Кримом.


Європарламент «наполегливо закликає Росію виконати свої зобов’язання по Конвенції ООН з морського права і гарантувати свободу судноплавства і транзитного проходу через міжнародну протоку в порти Азовського моря».

 

І водночас «наполегливо закликає Росію і підтримуваних Росією сепаратистів дотримуватися угоди про припинення вогню; виконувати положення Мінських угод і конструктивно брати участь у Нормандському процесі та в Тристоронній контактній групі».

 

А «якщо таке нарощування військової потужності в майбутньому перетвориться на вторгнення Російської Федерації в Україну, ЄС повинен чітко дати зрозуміти, що ціна за таке порушення міжнародного права (...) буде суворою».


Далі пояснюється, в чому саме в такому випадку повинна полягати «ціна»:


— імпорт нафти і газу з Росії в ЄС повинен бути негайно припинений;
— Росія повинна бути виключена з платіжної системи SWIFT;
— усі активи в ЄС олігархів, близьких до російської влади, та їхніх сімей мають бути заморожені, а візи анульовані.


Автори резолюції також підкреслили, що Євросоюз «повинен знизити свою залежність від російської енергетики», і тому вони наполегливо закликають «зупинити завершення будівництва трубопроводу« «Північний потік-2» і вимагати припинення будівництва спірних атомних електростанцій, побудованих« Росатомом».


Євродепутати підкреслюють, що «держави-члени ЄС більше не повинні вітати» «російські багатства й інвестиції незрозумілого походження»; закликають Єврокомісію та Раду ЄС «активізувати зусилля щодо обмеження стратегічних інвестицій Кремля в ЄС (здійснюваних) з метою (...) підриву демократичних процесів та інститутів і поширення корупції»; «Продовжують наполягати на тому, щоб такі держави, як Кіпр, Болгарія і Мальта, відмовилися від своїх режимів «золотих паспортів» (громадянство ЄС в обмін на інвестиції. — Ред.).


Депутати Європарламенту знову заявили «про свою підтримку міжнародного розслідування обставин трагічної аварії рейсу MH17» у небі над Донбасом  і закликали притягнути винних до відповідальності.


У наступних пунктах проєкту резолюції вказується на політично мотивований вирок опозиціонеру Олексію Навальному, на порушення Росією прав людини по відношенню до власних громадян. Європарламент «нагадує російській владі і особисто президенту Путіну (...), що вони несуть повну відповідальність за життя і фізичну недоторканність Олексія Навального».


Депутати також «висловили жаль» iз приводу того, що дії «злочинців iз російських спецслужб» привели до вибуху збройового складу в Чехії в 2014 році і закликали Росію «припинити будь-яку подібну діяльність, притягнути винних до відповідальності і виплатити компенсацію сім’ям (двох) загиблих (чеських) громадян».

 

Євродепутати також засудили «пропаганду і дезінформацію в російській пресі та її зловмисне поширення в ЄС, а також роботу російських «фабрик тролів», особливо тих, які в даний час паплюжать Чеську Республіку».

Засуджуємо, але співпрацюємо

Резолюція Європарламенту не обов’язкова до виконання, а є рекомендацією для влади країн ЄС, поспішили нагадати російські провладні ЗМІ. А верховний представник ЄС із зовніш­ньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель визнав, що існують обмеження в тиску на Росію.

 

«Держави ЄС мають зберігати єдність. У столицях ЄС і визначається політика щодо Росії. Ми в ЄС намагаємося побудувати єдину зовнішньополітичну лінію, але подобається нам це чи ні, зовнішня політика залишається прерогативою держав-членів», — сказав Боррель.


Також він зазначив, що SWIFT є міжнародною приватною організацією, тому Євросоюз «не має компетенції», щоб тиснути на неї. Крім того, Жозеп Боррель назвав суперечливою темою запуск газопроводу «Північний потік-2».

 

«ЄК вже говорила, що цей проєкт не слугує диверсифікації джерел енергії ЄС. Але це відповідальність приватних компаній, ЄС не має інструментів приймати рішення щодо долі цього приватного проєкту», — зазначив дипломат.


Знову виходить як завжди — засу­джували справедливо, але на рішучі кроки так і не зважилися. Євродепутат від правлячої в Польщі партії «ПіС» Яцек Саріуш-Вольський наголосив в ефірі Польського радіо, що Європейський Союз не має змоги розробити спільну політику щодо Росії.

 

За словами євродепутата, факт, що ЄС не реагував на діяльність РФ в Україні, доводить слабкість ЄС щодо влади в Москві.

 

Яцек Саріуш-Вольський наголосив, що після нещодавніх дій Росії в Україні санкції не були збільшені і Європа фактично стримує США від їх введення. Європейський політик нагадав, що на останньому засіданні міністрів закордонних справ ЄС лише Польща пропонувала ввести нові санкції проти Росії.

 

Саріуш-Вольський назвав політику ЄС щодо Москви шизофренічною, пояснивши, що, з одного боку, Європа засуджує агресивні дії Росії, а з іншого — реалізує з нею спільні економічні інтереси, такі як будівництво газопроводу «Північний потік-2».