Українські тенісистки перемогли збірну Японії й пробилися до кваліфікації Кубка Біллі-Джин Кінг

20.04.2021
Українські тенісистки перемогли збірну Японії й пробилися до кваліфікації Кубка Біллі-Джин Кінг

Завдяки впевненій грі Еліни Світоліної збірна України легко подолала опір японської команди в «плей-оф» Кубка Біллі-Джин Кінг. (Фото з сайта billiejeankingcup.com.)

Легко вигравши поєдинок раунду «плей-оф» у Японії, жіноча збірна України з тенісу виборола право на участь у кваліфікаційному турнірі Кубка Біллі-Джин Кінг.

 


Відтак наступного року українська команда матиме можливість — у разі успішного проходження цього етапу — долучитися до когорти найсильніших національних збірних планети у боротьбі за Кубок БДК.


Після ребрендингу змінився в Кубку Федерації й змагальний регламент. Головна його родзинка — видозмінена фінальна частина, куди замість двох фіналістів потрапляє одразу 12 команд. Розбиті на чотири групи, за Кубок Біллі-Джин Кінг вони боротимуться у швидкоплинному мінітурнірі.


У нинішньому році розіграш трофею пройде без української збірної, натомість в 2022-му «синьо-жовті» матимуть шанс безпосередньо позмагатися за престижний трофей.

 


Після перемоги над збірною Японії в Чорноморську лідер української команди Еліна Світоліна виказала впевненість, що «синьо-жовті» мають хороший шанс вийти на протистояння з найкращими колективами планети.


У контексті протистояння з Японією українські тенісистки могли розраховувати на зустріч з титулованою Наомі Осакою, утім на гру проти «синьо-жовтих» японська збірна прибула резервним складом. Без іменитої партнерки японки виявилися неготовими до рівного протистояння з господарками кортів «Еліт Тенніс Клаб».


Перший змагальний день для України взагалі склався ідеально. Еліна Світоліна та Марта Костюк свої матчі виграли, по суті, без боротьби.


Утім, чому дивуватися, якщо проти українок грали опонентки з вельми скромним рейтингом WTA. Чіхіро Мурамацу, котру Світоліна переграла (6:3, 6:2), перебуває на 223-й позиції у табелі про ранги Жіночої тенісної асоціації. А Юкі Наїто, в котрої не знайшлося аргументів проти 84-ї тенісистки планети — Костюк (3:6, 3:6), посідає у світовому рейтингу 172-ге місце.


Але полоскотати нерви українській команді гості все ж змогли. У третьому матчі протистояння, в якому зустрічалися перші ракетки своїх збірних, Наїто несподівано нав’язала запеклу боротьбу українській примі.

 

Після легко виграного стартового сету Світоліній довелося долати серйозний супротив опонентки. Маючи підтримку нехай і не численних, але дуже рідних уболівальників, схибити Еліна просто не могла.

 

Зрештою, справа в матчі дійшла до вирішального тай-брейку, нерви в якому міцнішими виявилися у місцевої тенісистки.


Загалом, на добре знайомих кортах Світоліній, як і її колегам по збірній, більше випало боротися не з суперницями, а пристосовуватися до прохолодного клімату, занадто повільного корту та абстрагуватися від надокучливих шумів, які певний час генерували майстри-будівельники в будинку поблизу кортів.


Варто нагадати, що уро­дженка Одеси Світоліна в юному віці дуже багато часу провела на кортах в Чорноморську (до перейменування — Іллічівськ). Тож, мабуть, закономірно, що саме їй випала честь зробити ключовий внесок у перемогу української команди над японками.


«Хочу, аби українські вболівальники запам’ятали мене як справжнього бійця», — наголосила після переможного фіналу Світоліна.

 

Після трьох поспіль перемог грати наступні два поєдинки особливої потреби вже не було. Зрештою, опоненти зіграли лише парну дуель, в якій сильнішими також виявилися українські збірниці — Людмила та Надія Киченок.

ТАБЛО

Кубок Біллі-Джин Кінг. «Плей-оф». Україна — Японія — 4:0
Світоліна — Мурамацу — 6:3, 6:2, Костюк — Наїто — 6:3, 6:3,
Світоліна — Наїто — 6:2, 4:6, 7:6 (7:3), Л. Киченок/Н. Киченок — Акіта/Сато — 6:2, 7:6 (7:2).