Профільні ліцеї, дешеві кредити і євробляхи: про що говорили в Раді на цьому тижні

16.04.2021
Профільні ліцеї, дешеві кредити  і євробляхи: про що говорили в Раді на цьому тижні

Ілля Кива звинуватив журналістів, що «спустили країну в унітаз».

Напередодні чергового пленарного тижня, запланованого на 13-16 квітня, голова Верховної Ради Дмитро Разумков закликав народних депутатів суворо дотримуватися карантинних обмежень, зокрема носити захисні маски.

 

«У першу чергу, дотримання законів починається з себе, — наголосив спікер. — Паралельно хотів би звернутися до всіх керівників фракцій і груп: ви несете відповідальність і за своїх колег по фракції, і за апарат, і за секретаріати, і за всіх тих, хто сьогодні допомагає нам як народним депутатам виконувати свої функції. Тому підходьте до цих питань виважено».


У вівторок у першому читанні народні депутати ухвалили проєкт закону щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти.

 

Цей закон вдосконалює процедуру формування мережі профільних ліцеїв, які забезпечуватимуть навчання в 10-12 класах, як це передбачено в рамках реформи «Нова українська школа». Формування такої мережі ліцеїв планувалося здійснити до 2024 року. Але закон передбачає продовжити перехідний період до 2027 року.


Іншим законопроєтом (№5138-1) нардепи відтермінували реформу санаторних шкіл-інтернатів до 1 липня 2022 року (ці навчальні заклади мали припинити свою діяльність вже влітку цього року).


Також було прийнято за основу законопроєкт №5308, який можна коротко назвати «про дешеві іпотечні кредити», обіцяні президентом. Ухвала цього документа дозволить видати близько 8 тисяч іпотечних кредитів на житло та передати 12 тисяч квартир у фінансовий лізинг, повідомляє Укрфінжитло у фейсбуці.

 

«Це другий етап впровадження президентської ініціативи для забезпечення громадян України доступним житлом. Незабаром ми суттєво розширимо наявну програму іпотеки під 7%, забезпечивши розвиток ринку іпотечного кредитування», — пояснив заступник голови офісу президента, координатор програми «Велике будівництво» Кирило Тимошенко.


Учора зранку нардепи продовжили розглядати правки до законопроєкту про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин №2194.

 

Автори раніше відхилених правок наполягали на врахуванні деяких їхніх пропозицій, проте вони не були проголосовані. Загалом депутати на цей час устигли розглянути 2 тис. 39 правок iз 3 тис. 128 запропонованих. Тобто залишається ще понад тисячу правок.

 

Якщо депутати над ними активно працюватимуть у найближчі пленарні дні, то незабаром зможуть перейти до голосування за власне сам земельний законопроєкт.


А о 16-й годині вчора мало розпочатися позачергове пленарне засідання Верховної Ради, розпорядження про яке напередодні підписав голова ВР Дмитро Разумков.

 

На позачергове зібрання було винесено 15 законопроєктів. Зокрема, проєкт закону (№ 4651) щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації.

 

Документ, ініціатором якого є президент Володимир Зеленський, передбачає покарання у вигляді ув’язнення на термін до двох років за приховування доходів або майна, сума якого перевищує дві тисячі прожиткових мінімумів (понад 4 млн гривень).


Також на цьому позачерговому засіданні мали розглянути законопроєкт № 4644-д про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України. Це так званий законопроєкт «про євробляхи».

 

Він передбачає митне оформлення транспортних засобів, завезених на територію України до 31 грудня 2020 року, за новою формулою. Вона буде діяти впродовж 180 днів iз дня набуття чинності цього документа.

 

Вищезгадана формула залежить тільки від віку, об’єму й типу двигуна. Дія закону поширюватиметься на автівки, які відповідають екологічним нормам «Євро-2» і не походять із країни-агресора та тимчасово окупованих територій.

ОВВА!

У кулуарах Ради вчора цвяхом програми став представник ОПЗЖ Ілля Кива, який влаштував перепалку з журналістами, не добираючи слів.

 

Кива звинуватив не то журналістів, не то когось абстрактного в тому, що «ви страну проє…лі й спустілі в унітаз», назвав те, що відбувається в країні «бля…ом» і розлючений пішов геть.

 

Оскільки деякі телеканали, зокрема «Прямий», транслювали спіч нардепа в прямому ефірі й не очікували таких висловлювань, то навіть не встигли «запікати» його нецензурну лайку — вона так і пішла в етер.