ЧС-2021 близько: жіноча збірна України обмінялася перемогами з білоруськими гандболістками

16.04.2021
ЧС-2021 близько: жіноча збірна України обмінялася перемогами з білоруськими гандболістками

Перед дуеллю зі Швецією в кваліфікації ЧС-2021 жіноча гандбольна збірна України обмінялася перемогами з білоруською командою. (Фото пресслужби ФГУ.)

Виступ на чемпіонаті світу з гандболу вже давно залишається для вітчизняних збірних недосяжною мрією.

 

Уже більше десяти років ані жіноча, ні чоловіча команди не пробивалися до фінальної частини «мундіалю».


Для українських чоловіків-гандболістів поїздка на планетарний форум — узагалі щось особливе, адже за всю історію незалежності лише два рази «синьо-жовті» відбиралися на ЧС.


Значно успішніше складалася кваліфікація на гандбольний «мундіаль» для жіночої збірної України, котра змагалася на семи світових чемпіонатах. Щоправда, останні п’ять планетарних форумів пройшли без участі українських гандболісток.


Зумівши подолати групову стадію відбору, жіноча гандбольна збірна України отримала можливість у стикових матчах з командою Швеції розіграти квитки на ЧС-2021, котрий наприкінці року прийматиме Іспанія.


Їхній перший поєдинок відбудеться 17 квітня в Києві; за чотири дні, у шведському Лунді пройде повторна гра.


Як видно, буде у шведок у цьому важливому протиборстві перевага власного майданчика. Завершивши минулий «мундіаль» на 11-му місці, під час жеребкування «плей-оф» збірна Швеції мала «сіяний» статус. Утім, перевага шведок — не тільки на папері. Здобутки скандинавського гандболу відомі всім.


Однак президент ФГУ Андрій Мельник не раз наголошував, що вихід української збірної на «мундіаль» — пріоритетне для нього завдання. А два, проведені напередодні доленосних зустрічей зі шведками, контрольні поєдинки зі збірною Білорусі — частина амбітного плану.


Намагаючись за короткий час перевірити в дії чималу кількість стратегічних напрацювань, головний тренер української команди Борис Чижов проти білорусок зіграв два протилежні за змістом поєдинки. Перший із них збірна України завершила перемогою — 27:24, натомість у повторній дуелі програла з різницею у вісім м’ячів (21:29).


«Дівчата грали з хорошим настроєм. До збірної з клубів приїхали втомленими, однак у першому матчі проявили самовідданість й зуміли вистояти. У другому ж матчі ми дали перепочинок нашим основним гравцям», — так Борис Чижов пояснив різні за підсумком результати.


Через травми у матчах проти шведок наставник української команди не зможе задіяти кількох лідерок — Ірину Компанієць зі словацької «Ювенти» та Владу Бельмес із польської «Варсовії».


Водночас і без травмованих дівчат легіонерки складають основний кістяк збірної. Леся Смолінг, Вікторія Бельмес, Наталія Савчин, Наталія Воловник, Олена Передерій — більшою мірою саме від їхньої гри й залежатиме результат кваліфікації збірної України на ЧС-2021.


А от підтримки уболівальників у київському матчі українська збірна не матиме. Через жорсткий карантин у столиці приймати шведок «синьо-жовтим» доведеться в умовах суворих карантинних обмежень. Тож розраховувати вітчизняним гандболісткам доведеться лише на себе та взаємну підтримку.