У Черкасах посадили кленову алею на вшанування пам’яті загиблих захисників України

14.04.2021
У Черкасах посадили кленову алею на вшанування пам’яті загиблих захисників України

Кленова алея — як вдячність. (Фото надане пресслужбою Черкаської міськради.)

Днями у Черкасах посадили кленову алею. Її заклали в пам’ять про загиблих захисників України, які відстоюють волю і незалежність нашої держави від російського агрессора.

 

Відтепер два десятки кленів сорту «Королівський червоний» (Royal Red) та один платан прикрашатимуть газон уздовж вулиці Святотроїцької між Хрещатиком та бульваром Шевченка.


І додають: меморіальну акцію в такий спосіб у Черкасах поєднали із всесвітньою ініціативою «Озеленення планети» (Greening of the Planet), під час якої у 103 країнах світу за один день висадили мільйон нових дерев.


Нагадаємо, метою всесвітньої­ екологічної акції, яку в нашій країні ініціювали Міндовкілля, Держлісагентство та Міністерство закордонних справ, є масштабне озеленення планети та привернення уваги до глобальної зміни клімату.

 

Адже, як наголошує перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський, приміром, лише шість посаджених дерев здатні компенсувати викиди від автомобіля, якщо ним проїжджати щодня до 30 кілометрів.


У Черкасах разом із матерями й дружинами загиблих на фронті жителів міста вийшли висаджувати дерева міський голова Анатолій Бондаренко та його заступниця Марина Гаркава.

 

«Ми всі в неоціненному боргу перед тими, хто залишив звичне спокійне життя, свої сім’ї й став на захист рідної держави. Ці дерева завжди нагадуватимуть і нам, і нашим дітям про те, якою ціною дається Україні мир», — зазначив Анатолій Бондаренко.


«Пам’ять — це те, що залишається в нас від людини, яка пішла з життя назавжди. Наші чоловіки не просто виконали свій військовий обов’язок, вони зробили важливий і цінний вчинок для всіх українців», — каже дружина загиблого героя, черкащанка Олена Ложешнікова.


У Черкаській міськраді заявляють, що загалом у межах глобального проєкту Greening of the Planet у місті над Дніпром упродовж тижня посадять 700 нових зелених насаджень.

 

Тож нові клени п’яти сортів, липи, катальпи, глід рожево-квітковий, платани, ялини й сосни зазеленіють на вулицях Академіка Корольова, 30-річчя Перемоги, Олексія Панченка, Надпільній, Благовісній, Онопрієнка, Гагаріна, в парку «Молодіжному» неподалік Долини троянд, у Дахнівському лісопарку.


За словами начальника відділу екології Черкаської міської ради Володимира Гусаченка, за всіма посадженими деревами доглядатимуть, їх поливатимуть та підживлюватимуть добривами.